Guvernul a revizuit limitele pentru consumul de alcool. REACŢIA conducătorilor auto

Embed:

Guvernul a revizuit limitele pentru consumul de alcool de către conducătorii auto. Executivul a aprobat astăzi modificări la Regulamentul privind testarea alcoolscopică la care sunt supuşi şoferii. Potrivit noilor norme, gradul avansat de stare de ebrietate, pedepsit penal, va fi stabilit deja în cazul în care concentraţia de alcool în aerul expirat este mai mare de 0,3 miligrame. Limită precedentă fiind de 0,5 miligrame.  

Proiectul prevede şi reducerea de două ori a limitei concentraţiei de alcool în sânge.

"0.5 grame în litru în sânge şi 0,3 miligrame la litru în aerul expirat se califică drept grad avansat de consum de alcool. În gradul minim înseamnă o sancţiune contravenţională, iar gradul avansat duce la intentarea unui dosar penal", a spus ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari. 

Ministrul Justiţiei mai spune că modificările vor intra în vigoare la începutul lui martie.

Medicii susţin că noile norme îi vor responsabiliza şi mai mult pe şoferi, iar numărul de accidente provocate de consumul de alcool la volan va scădea.

"Necesitatea este deoarece foarte mulți șoferi nu sunt conștienți de acțiunea alcoolui asupra organismului uman, asupra funcțiilor de necesitate vitală psihice", a spus narcologul Eugenia Baciu. 

Deși proiectul prevede măsuri mai stricte pentru șoferi, mulţi conducători auto sunt gata să se conformeze.

În prezent, șoferii prinși în stare de ebrietate la volan sunt pedepsiți cu amendă de până la 10.000 de lei, șase puncte de penalizare sau cu privarea dreptului de a conduce autovehicule pe o perioadă de până la 3 ani.

În cazul în care, însă, conducătorii auto sunt prinşi în stare avansată de ebrietate ei se aleg cu un dosar penal şi cu o amendă de peste 40.000 de lei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu