Guvernul a instituit moratoriu. Deţinuţii care au parte de condiţii inumane nu mai pot cere reducerea pedepsei

Embed:

Deţinuţii care au parte de condiţii inumane şi degradante în penitenciarele din ţară nu mai pot depune cereri pentru reducerea pedepsei. Guvernul a instituit un moratoriu în acest sens, valabil până în data de 1 septembrie. Potrivit Ministerului Justiţiei, legea care le permite deţinuţilor să ceară reducerea perioadei de detenţie are mai multe lacune.

"Ies la libertate persoane care reprezintă un adevărat pericol pentru securitatea statului. La prima etapă, ne propunem un moratoriu până în septembrie, perioada în care să evaluăm lucrurile, să evaluăm impactul acestei norme şi să ne determinăm ce facem cu acest instrument compensatoriu, îl ajustăm, îl păstrăm, sau renunţăm la el", a menţionat Fadei Nagacevschi, ministrul Justiţei.

Potrivit Ministerului Justiţiei, peste 80 la sută din puşcăriaşi au depus cereri prin care au solicitat să le fie reduse termenele de detenţie. Până acum, din totalul celor peste 6.700 de deţinuţi din ţară, 5.372 s-au plâns de condiţiile precare din penitenciare. 

Cererile a peste 1.400 de condamnaţi au fost admise integral, astfel încât pedepsele lor au fost reduse, iar unii chiar au primit recompense băneşti pentru condiţii degradante de detenţie. Totodată, instanţele au respins cererile a circa 500 de deţinuţi, iar alţi 142 au fost eliberaţi din puşcărie după ce le-a fost redus termenul de detenţie.

Potrivit datelor oficiale, puşcăriaşii din toate cele 18 penitenciare din ţară s-au plâns de condiţiile de detenţie.

Cele mai multe plângeri, 656 la număr, au venit din partea condamnaţilor penitenciarului nr. 18 din Brăneşti. Pe locul doi este Penitenciarul nr. 13 din Capitală, cu 648 de plângeri. Se pare că de cele mai bune condiţii de detenţie se bucură puşcăriaşii din penitenciarul nr. 10 Goian. Doar un puşcăriaş de acolo s-a plâns de condiţii degradante.

Printre beneficiarii acestei legi se numără şi fostul premier, Vlad Filat, căruia i-a fost redusă pedeapsa cu 709 zile, precum şi raiderul nr. 1 în CSI, Veaceslav Platon, care are de stat în închisoare cu aproximativ un an jumătate mai puţin.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu