Guvernul a dat aviz pozitiv. Aleşii poporului ar putea fi traşi la răspundere penală fără acordul Parlamentului

Aleşii poporului ar putea fi traşi la răspundere penală fără acordul Parlamentului. Proiectul de lege privind modificarea Constituţiei, care prevede excluderea imunităţii parlamentare a fost avizat în şedinţa de astăzi a Guvernului.

"Azi deputaţii se bucură de o protecţie exagerată. Se propune reglemematrea imunităţii fucnţionale, ca aleşii poporului să nu poată fi atraşi la răspundere pentru opinii şi voturi în calitate de deputaţi, în rest să nu dispună de o altă imunitate", a declarat ministrul Justiţiei, Oleg Efrim.

Cabinetul de miniştri a decis excluderea alineatului trei, dar şi cuvântul "imunităţi" din titlul articolului 70, care prevede că deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului.

Publika.md menţionează că iniţiativa de abolire a imunităţii este o recomandare a Uniunii Europene pentru creşterea transparenţei actului Legislativ. Acum doi ani, în urma unei sesizări a Partidului Liberal Democrat, Curtea Constituţională a avizat pozitiv un proiect de lege care prevedea retragerea imunităţii deputaţilor. Potrivit magistraţilor, documentul se încadrează în limitele revizuirii Constituţiei. Pentru modificarea Legii Supreme sunt necesare cel puţin 67 de voturi.

În prezent, imunitatea parlamentară poate fi ridicată la solicitarea Procuraturii Generale, cu votul majorităţii deputaţilor.

 

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu