Guvernul a aprobat un proiect privind reforma sistemului de determinare a dizabilității. Filip: Fiecare cetăţean poate fi de folos societăţii

Embed:

Guvernul a aprobat un proiect privind reforma sistemului de determinare a dizabilității, aplicând standardele internaționale în domeniu.

Potrivit ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, scopul principal al reformării modului de organizare şi funcţionare a Consiliului Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacităţii de Muncă constă în îmbunătăţirea procesului de determinare a gradului de dizabilitate în vederea asigurării examinării obiective şi imparţiale a persoanelor, cu respectarea standardelor internaţionale în domeniu.

"Urmare a reformării Consiliului Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacităţii de Muncă şi a structurilor sale, inclusiv a modului de organizare şi funcţionare a acestora, se va asigura o îmbunătăţire a procesului de determinare a gradului de dizabilitate, pentru a fi unul obiectiv, imparţial, corect, incoruptibil, transparent, uşor verificabil, care să răspundă nevoilor populaţiei", a precizat Svetlana Cebotari.

Totodată, premierul Pavel Filip a menţionat că este vorba despre o reformă instituțională serioasă, prin care se va asigura că fiecare cetățean va primi acele beneficii care i se cuvin prin lege.

"Un lucru important şi cheie care stă la baza acestei reforme este faptul că procesul de detrminare a dizabilității nu va fi accentuat doar pe partea medicală, cel care determină gradul de dizabilitate, ci și pe aspectul psiho-social. Fiecare cetăţean își poate găsi domeniul său de activitate, fiecare poate fi de folos societății" a subliniat şeful Cabinetului de miniştri.

Principalele arii de intervenţie în cadrul reformării Consiliului Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacităţii de Muncă se referă la: Crearea structurilor teritoriale ale Consiliului în fiecare raion/municipiu şi sector a municipiului Chişinău, aproape de cetăţeni, care vor asigura la nivel local pregătirea şi transmiterea dosarului pentru determinarea gradului de dizabilitate, fără ca persoana să se deplaseze în alte unităţi administrativ-teritoriale; vor fi ghișee unice pe această problematică, vor fi create servicii de control care vor verifica atât corectitudinea determinării gradelor de dizabilitate, cât și eventualele contestații depuse de cetățeni, va exista posibilitatea depunerii online a dosarelor, inclusiv cu eliminarea prezenței obligatorii a persoanei la procedura de determinare a dizabilității

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu