Guvernul a aprobat reguli noi de numirea a Procurorului General

Embed:

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind modificarea prevederilor ce țin de numirea Procurorului General. Pentru şi-a dat votul şi ministrul Apărării, Pavel Voicu, care a declarat că subiectul a fost discutat inclusiv cu preşedintele ţării, Igor Dodon.

Potrivit ministrului Justiției, Olesea Stamate, se propune crearea unei comisii speciale care va preselecta candidatura viitorului procuror general.

"Propunem instituirea unei comisii, creată de Ministerului Justiției, care va face o preselecție. Componenţa Comisiei va fi formată din următorii membri: ministrul Justiției, un fost procuror sau un fost judecător cu cel puțin 10 ani de experiență, un expert internațional cu vastă experiență în procuratură sau în domeniul anti-corupție, un expert recunoscut sau profesor titular în domeniul dreptului, un reprezentant al societății civile. Un expert național recunoscut va fi desemnat în Comisie de Președintele Parlamentului Republicii Moldova. În activitatea sa, Comisia este asistată de un psiholog. Membrii Comisiei trebuie să se bucure de o reputație ireproșabilă și să aibă cel puțin 10 ani de vechime în domeniul de specialitate", a menţionat Olesea Stamate. 

Totodată, ministra Justiţiei a spus că, conform prevederilor, comisia urmează să desemneze cel puțin doi candidați: "Comisia va face un concurs public, se vor selecta cel puţin doi candidaţi după criteriile prevăzute în lege şi vor fi propuşi ulterior către CSP, iar CSP va alege din lista scurtă. Ulterior, CSP va decide asupra unui singur candidat care va fi propus spre numire președintelui țării. CSP poate refuza unul sau mai mulți candidați printr-o hotărâre motivată. Totodată, CSP poate întoarce lista cu candidați Ministerului Justiției, dacă se va stabili că a fost prejudiciat procesul de preselecție a candidatului.

O altă modificare a acestui proiect de lege ţine de criteriile de corespunderea a candidatului la funcţia de procuror General. 

"Propunerea este ca criteriul de experienţă pentru candidaţii la funcţia de Procuror General să fie de 5 ani pentru foşti procurori şi judecători, 7 ani pentru cei care au experienţă de avocat sau ofițer de urmărire penală. Totodată, propunem extinderea numărului de membri al CSP cu încă trei membri, de la 12 la 15: doi să fie membri de drept, unul este preşedintele Uniunii Avocaţilor din Moldova, iar altul Avocatul Poporului. iar încă un membru să fie desemnat de Guvern", a declarat Olesea Stamate.

Publika.md aminteşte că funcţia de Procuror General a rămas vacantă după ce Eduard Harunjen şi-a dat demisia. În prezent, interimatul îl exercită Dumitru Robu, despre care prese a scris că este omul lui Andrei Năstase. 

CITEŞTE ŞI: Promovarea cumetrilor în alianţa PSRM-ACUM continuă. ZdG spune că noul procuror general are legături cu Andrei Năstase

Mai mult decât atât, la doar câteva zile de la numirea în funcţie a lui Robu, acesta a pornit dosar penal pentru uzurparea puterii în stat, la cererea lui Năstase. 

CITEŞTE ŞI: DOSARUL UZURPĂRII PUTERII SAU A JUSTIȚIEI? DE LA SPUSELE POLITICIENILOR, LA FAPTELE PROCURORULUI GENERAL

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu