Guvernul a alocat 6 milioane de lei pentru veteranii de război. De ce servicii vor beneficia aceștia

Embed:
1.500 de veteranii de război vor beneficia de servicii medicale, dar şi reabilitare. Guvernul a alocat aproape 6 milioane de lei în acest scop. La Centrului Republican Experimental de Protezare, Ortopedie şi Reabilitare, veteranii vor avea parte de tratamente cu termoterapie, masaj, băi cu sare de mare, kinetoterapie, şi vor primi
consultații medicale.

În total unt peste cinci mii de servicii.

"Aici noi facem la pacient electro-stimularea muşchilor şi nervului prin minus. Asta ajută la întărirea muşchilor şi la conductibilitatea nervoasă să fie mai bună."

Vasile Musteaţă a luptat în războiul din Afganistan şi cel de pe Nistru. Bărbatul este bucuros că a venit la reabilitare. În camera salină, spune el, nu doar se tratează, dar şi se relaxează.

"Şi băile, şi masajurile, şi sarea, îs foarte mulţumit de toate astea."

Şi Titu Mereuţă, în vârstă de 70 de ani spune că procedurile prescrise de medici îl ajută să lupte cu trauma psihologică profundă pe care a suferit-o în timpul luptelor de pe Nistru.


"Simt nişte furnici prin picioare, prin mâini. Îs mai uşurat, mai relaxat, mai dispus, mai vesel."

"Aici doamna primeşte baia celulară, pentru membrele inferioare, turbulentă, care are efect foarte bun asupra circulaţiei periferice."

Printre serviciile suplimentare pentru veterani se mai numără şi băile carbogazoase uscate, băi curative şi fitobarul.

"Acum ne aflăm în sala de fitoterapie, unde pacienţii urmează cocktailuri de oxigen la moment. Totodată, ei au posibilitatea de a urma trei tipuri de ceaiuri din ierburi, ceai sedativ, ceai hepato-herbal", a spus şeful secţieei de medicină fizică şi reabilitare CREPOR, Elena Hamițchi.

Pentru tratamentul unei persoane, timp de 14 zile, se cheltuiesc în medie 8.100 de lei.

Din acele surse care ne-au fost adăugător oferite, noi vom mai putea deservi 350 de pacienţi până la finele anului, din ei deja 86 au fost."

Din bugetul de stat, au mai fost alocate alte peste trei milioane 500 de mii de lei pentru reutilarea instituţiei, dar și pentru confecționarea articolelor protetico-ortopedice moderne.

"Veteranii de război de fapt reprezintă un grup prioritar pentru ţara noastră, din perspectiva protecţiei sociale, ei au stat la baza independenţei şi merită toată recunoştinţ", a spus ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Stela Grigoraș.

Anual, la Centrului Republican Experimental de Protezare, Ortopedie şi Reabilitare se tratează peste 10300 de pacienţi.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu