Guvernele de la Chișinău și București au APROBAT tratatul politico-economic semnat de Republica Moldova cu UE

Embed:

(UPDATE 13:05) Guvernul României a aprobat Acordul de Asociere semnat de Republica Moldova cu UE. Executivul României este prima ţară din UE, care a dat undă verde pentru ratificarea Acordului Moldova-UE. Documentul urmează să fie ratificat de Parlamentul de la Bucureşti.

(UPDATE 11:20) "Pentru a adera la Uniunea Europeană trebuie să depunem o cerere de aderare, ca să obținem statutul de candidat, cum s-a întâmplat acum câteva zile cu Albania, iar pentru a depune cererea de aderare și după cum spuneam analiza arată că o putem face în a doua jumătate a anului 2015, pentru a avea o reacție pozitivă de la toate cele 28 de țări membre ale Uniunii Europene, va trebui să generăm aceste reacții pozitive, că suntem extrem de serioși în realizarea acestor angajamente", a mai declarat Iurie Leancă.

(UPDATE 12:05) Prim-ministrul a subliniat că cel mai important angajament este față de cetățeni. "Angajamentele cele mai importante, care rezultă din acest Acord, sunt instituții funcționale în serviciul cetățenilor, instituții care combat mult mai eficient corupția, separarea reală a puterii, justiție care într-adevăr  judecă după lege și nu după careva interese, economie cu adevărat de piață - iată care sunt obiectivele noastre", a mai spus Iurie Leancă.

(UPDATE 11:15) Ulterior, documentul urmează să fie supus votului în Parlamentul României. Potrivit normelor europene, acordul trebuie ratificat de Parlamentul European şi de legislativele tuturor celor 28 de state membre ale spaţiului comunitar, dar şi de cel de la Chişinău. De asemenea, membrii Cabinetului de miniştri de la Bucureşti vor da astăzi undă verde punerii în funcţiune a gazodctului Iaşi-Ungheni.

(UPDATE 11:10) Şi Guvernul României se întruneşte astăzi într-o şedinţă extraordinară pentru Moldova. Executivul de la Bucureşti urmează să aprobe Acordul de Asociere semnat ieri la Bruxelles de Uniunea Europeană şi ţara noastră.

(UPDATE 11:00) Cabinetul de miniștri a aprobat acum câteva minute Acordul de Asociere și Liber Schimb semnat cu Uniunea Europeană, ieri 27 iunie la Bruxelles. Conform procedurilor legale acesta urmează să fie semnat de președintele țării, Nicolae Timofti, după care va fi supus dezbaterilor în comisii și Biroul Permanent al Parlamentului. Ultima fază urmează ratificarea în plenul legislativului.

(UPDATE 10:15) Premierul Iurie Leancă a declarat, în debutul ședinței de astăzi, că următoarea fază a relației Republica Moldova cu Uniunea Europeană va fi punerea în aplicare a Acordului de Asociere. "Este o etapă foarte importantă, dar nu este finalitatea, finalitatea, după cum am spus, este să aderăm la Uniunea Europeană", a menționat șeful Executivului.

Acordul de Asociere între Moldova și Uniunea Europeană, semnat ieri la Bruxelles, va ajunge astăzi și pe masa Cabinetului de Miniștri. Membrii Guvernului se vor convoca astăzi într-o ședință extraordinară, pentru a aproba tratatul politico-economic.

Conform procedurilor, după ce documentul va fi aprobat de Executiv, acesta va fi transmis pentru semnare președintelui Nicolae Timofti.

Ulterior, actul urmează să fie ratificat de Parlament. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu