Guvernatorul BNM la raport în Parlament: Băncile au activat în condiţii economice dificile, în 2012

Guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu, a prezentat astăzi, în Parlament, raportul de activitate a BNM pentru anul 2012. Potrivit guvernatorului, anul trecut a fost unul dificil pentru instituţie şi s-au depus mari eforturi pentru a stabiliza situaţia economică din ţară.

"Băncile au activat în condiţii economice dificile, anul trecut. În 2012, BNM a retras licenţa Universalbank, însă acest lucru nu s-a resimţit negativ. BNM a depus eforturi pentru a stabiliza situaţia. S-a consemnat o contractare cu 0,8 la sută a Produsului Intern Brut. Am făcut o politică monetară adaptivă. Am cumpărat valută de 310 milioane de dolari şi am injectat bani pe piaţă. Toate băncile corespundeau cerinţelor de lichiditate si nu existau probleme. În anul curent, este o ameliorare a situatiei, activitata băncilor este mai bună. În primele 5 luni, băncile au înregistrat un profit de 100 de mlioane de lei. În linii generale, sistemul este stabil, dar există necesitatea de a rezolva problemele la o bancă", a declarat guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu.

Deputatul neafiliat Igor Dodon a apreciat activitatea BNM pe parcursului anului trecut, declarând că instituţia bancară a reuşit să acopere anumite lacune ale Guvernului.

"BNM a făcut un pas din partea sa şi a cumparat valută. Datorită acestui lucru s-a făcut ca inflaţia să fie mai mare decât deflaţia. Raportul BNM pentru anul 2012 este un raport profesionist, care arată un deficient la Guvern în motivarea şi crearea condiţiilor pentru dezvoltarea economică. Din cauza politicii incorecte a Guvernului, economia a intrat în depresiune şi dacă BNM nu cumpăra valută străină intram în deflaţie. Totuşi, putem să concluzionăm că obiectivul nu a fost atins. S-au majorat preţurile la produse şi la tarife. Creditarea în sectorul real al economiei s-a redus cu 10 procente, economia este în stagnare. Situaţia de la BEM a dus la creşterea portofoliului de credite neperfomante. Cu cât este mai mare acest indicator, situaţia economică este mai proastă", a spus deputatul neafiliat Igor Dodon.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu