Guvernatorul BNM exclude o creştere economică, iar ministrul Economiei este optimist. Ce spun experţii VIDEO

Embed:

Părerile specialiştilor sunt împărţite în ceea ce priveşte evoluţia situaţiei economice din Moldova. Astfel, unii analişti îi dau dreptate guvernatorului Băncii Naţionale, Dorin Drăguţan, care spune că anul acesta creşterea economică ar putea fi aproape de zero.

Pe de altă parte, unii experţi, prezenţi în cadrul emisiunii Ediţie Specială, îl cred pe Valeriu Lazăr care spune că Moldova nu va avea motive pentru a intra în recesiune. Totodată, invitaţii emisiunii consideră că situaţia economică este îngrijorătoare.

Expertul economic Victor Ciobanu consideră că "în postura sa de guvernator, Dorin Drăguţan ar trebui să fie mai prudent. Am observat declaraţii mai deplasate. BNM trebuie să insufle încredere populaţiei. Cred că Lazăr are dreptate. Republica Moldova rămâne în urmă tot mai mult chiar şi faţă de Albania, care este un rival al nostru."

Totodată, directorul Institutului de Modernizare a Moldovei, Vladimir Golovatiuc, nu vede nimic straniu în neconcordanţa declaraţiilor celor doi oficiali. "Guvernul urmăreşte scopuri care pot fi atinse în viitorul apropiat. Declaraţiile guvernatorului BNM vizeză direct executarea planurilor sale. Situaţia creează îngrijorări. Faptul că am avut o creştere uşoară nu spune nimic. Lazăr spune că vede o creştere uşoară, dar cifrele nu arată acelaşi lucru. Sfera construcţiilor este în descreştere, industria este în minus, transportul şi comerţul la fel. Vedem că totul merge în descreştere", s-a arătat pesimist Golovatiuc. 

Directorul Institutului de Economie şi Finanţe al AŞM, Alexandru Stratan, susţine că nu trebuie să dăm importanţă declaraţiilor făcute de către Dorin Drăguţan şi Valeriu Lazăr. "Nu văd o mare discrepanţă între cele spuse de către guvernatorul BNM şi ministrul Economiei. S-ar părea că ambii au dreptate. Pentru toţi economiştii este un an greu în a face prognozare. Nimeni nu a riscat să dea cifre exacte", a spus Stratan. 

Pe de altă parte, declaraţia lui Valeriu Lazăr potrivit căreia PIB-ul va creşte cu 3% este privit ca un scenariu prea optimist de către expertul Ion Tornea. "Plus 3% ar fi un indicator superoptimist. Înclin să dau crezare celor spuse de guvernatorul Drăguţanu. Aceşti oameni vorbesc din poziţiile lor, guvernatorul are sarcina de a ţinti inflaţia şi stabilitaea preţurilor. Evident că este un pic mai realist, are puţin spaţiu de manevră şi nu poate ascunde cifrele, iar Lazăr este dator să fie mai optimist pentru că este o parte din echipa de guvernare. Instrumentele ministerul Economiei sunt mai mult strategice. El îşi permite să ascundă anumite cifre. Ministrul Economiei trebuie să dea încredere investitorilor şi oamenilor de afacere", spune Tornea. 

Analistul economic Visarion Ceşuev crede că "guvernaţii vorbesc cât mai frumos despre lucruri foarte urâte. Ne-ar trebui o creştere de 7-8% ca fiecare cetăţean să simtă această majorare. Avem o înrăutăţire a situaţiei în simestrul II. Uitaţi-vă ce se întâmplă cu executarea bugetului. Tendinţele negative se vor multiplica. Paradigma guvernării trebuie schimbată."

Publika.md aminteşte că Guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu, nu este prea optimist privind creşterea economică a Republicii Moldova din acest an. Potrivit lui, avansul economic va depăşi cu greu nivelul 0. Pe de altă parte, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, consideră că prognozele Guvernului se vor realiza, iar PIB-ul va avansa cu trei procente.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu