Guvernarea vrea NOI MAJORĂRI. Taxele pentru tranzacţii imobiliare ar putea fi de 2,5 ori mai mari

Embed:

Intenția guvernării de a majora încasările la buget va avea efect invers. Cel puțin asta se va întâmpla în cazul tranzacțiilor imobiliare pentru care guvernarea pregăteşte creşterea impozitelor de 2,5 ori. Avertizarea vine din partea Uniunii Agențiilor Imobiliare, care afirmă că, în acest fel, statul, indirect, va încuraja evaziunea fiscală.

Teoria impozitării tranzacţiilor imobiliare este una complicată pentru majoritatea contribuabililor. Dacă anul trecut, de exemplu, aţi cumpărat o casă cu 400 de mii de lei, iar acum reuşiţi să o vindeţi cu 500 de mii de lei, statul îşi va lua partea sa din diferenţă. Baza impozabilă constituie 20% din diferenţa de o sută de mii de lei, de unde se percepe o taxă de 12 la sută. În bani, acest lucru ar însemna 2400 de lei. Din întâi ianuarie, însă, guvernarea vrea să ia ca şi bază impozabilă 50 la sută din diferenţa de preţ. Respectiv, impozitul pentru o tranzacţie similară cu cea descrisă mai sus va constitui şase mii de lei, faţă de 2400.

Intenţia Ministerului Finanţelor, privind sporirea poverii fiscale, a fost criticată de reprezentanţii Uniunii Agențiilor Imobiliare, ei fiind convinşi că toate acestea nu vor aduce încasări suplimentare la buget.

"Nouă ni se pare că foarte negativ o să influenţeze piaţa imobiliară, din ce cauză? Deci, în primul rând, când s-a micşorat procentul pentru creştere de capital, toate tranzacţiile au început să fie scrise suma reală la notar, iar respectiv de la suma reală au început să crească şi impozitele care, per total, se plătesc pe locuinţe sau imobile", a menţionat Ilie Sopivnic, președintele Uniunii Agențiilor Imobiliare.

Preşedintele Uniunii Agenţiilor Imobiliare afirmă că, pe lângă micşorarea încasărilor la buget, creşterea impozitului va alimenta şi scumpirea locuinţelor.

"Din moment ce se va majora taxa impozitului pe creştere de capital, există, într-adevăr şi o şansă ca să se mărească preţul la apartamente, fiindcă acest impozit trebuie compensat, iar, de obicei, acesta va fi compensat din buzunarul consumatorului", a declarat Sopivnic.

Ca să probeze irelevanţa majorării de 2,5 ori a impozitului imobiliar, membrii Uniunii au cerut printr-o scrisoare ministerului Finanţelor să fie informaţi despre suma adunată din impozite până în 2018, când această plată era mai mare şi după reducerea ei.

Experţii sunt convinşi că taxele mai mici generează venituri mai mari.

"Din răspunsurile primite vom veni cu o reacţie în care să încercăm să dăm argumente pentru ce nu se recomandă chestia aceasta, în opinia noastră.Din răspunsurile pe care noi le vom primi, noi vom veni cu al doilea pas, cu următoarea scrisoare şi probabil şi cu o petiţie, cu siguranţă, şi societatea ne va susţine, căci majorarea asta bruscă nu e neapărat benefică", a subliniat Andrian Toderaşcu, membrul Uniunii Agențiilor Imobiliare.

Ministerul Finanţelor nu a comentat, deocamdată, afirmaţiile Uniunii Agenţiilor Imobiliare. Serviciul de presă al ministerului ne-a declarat doar că scrisoarea organizaţiei este în proces de examinare.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu