Guvernarea va avea parte de un nou eşec sau liderii politici se vor aşeza la masa negocierilor? LIVE TEXT Fabrika

(UPDATE 22.53) Saulea: Singura soluţie este repezentată de negocieri. 

(UPDATE 22.53) Roşca: Guvernarea merge spre groapa de gunoi a istoriei. 

(UPDATE 22.53) Juc: E o incertitudine absolută şi cred că este loc de resetarea AIE. 

(UPDATE 22.53) Saulea: Nu văd existenţa sau resuscitarea AIE. Ce am văzut este vârful aisbergului. Pe marginea dosarelor sunt anchete care vor proba. Jocurile politice pot merge şi până în fabricarea dosarelor. Muşuc ştie. Avem multe exemple.

(UPDATE 22.17) Roşca: Nu învie morţii, e-n zadar copile. Cum spunea Eminescu şi e valabil pentru AIE. Dacă mai stau doi ani, niciunul dintre ei nu intră în viitorul Parlament. Scandalurile se ţin lanţ. Grupurile de susţinători flotează repede de la un partid în altul. Solemnitata lui Filat m-a amuzat. Geopolitica nu este un domeniu al simpatiilor, ci unul al intereselor. N-a venit niciun mesaj de presiune, nu de complimente. Avem o justiţie care nu este pusă la punct. Eficienţa ei este zero şi noi aşteptăm un cadou la Vilnius. 

(UPDATE 22.44) Croitoru: Cei care au cerut ca premierul să îşi dea demisia, aceia pot fi învinuţi că au provocat alegeri anticipate. Mihai Godea a iniţiat această procedură. Putem spune că şi el poate fi provocatorul alegerilor anticipate. Jocul cu moţiunea de cenzură este pentru a-l intimida pe Filat. I se arată sabia lui Filat ca el să îşi prezinte demisia. Nu se va ajunge la acest moment. Demisia lui Filat şi varainta zero sunt lucruri imposibile. Vă daţi seama cât timp ar trebui să se reclădească o nouă piramidă a puterii. Chiar dacă se foloseşte moţiunea de cenzură nu va fi dusă până la capăt.

(UPDATE 22.41 Juc: Ni s-a spus că UE vrea stabilitate politică, dar se vede că frustrările şi orgoliile personale sunt mult mai mari. Miza acestor orgolii a fost atât de mare, încât liderii AIE au pierdut situaţia de sub control.

(UPDATE 22.35) Saulea: PCRM a adopat mesajul "demisia tuturor". Niciun partid nu are numărul necesar de voturi ca să decidă. PL ar putea să fie mai important, decât voturile la pachet ale PCRM. Şi acei neafiliaţi care par a fi neimportanţi sau partidul unui singur om, dar şi aceste voturi contează. În RM s-a creat o diabolizarea a PCRM. Anticipatele îmi par un lucru care trebuie evitat. Şi ce dacă vor fi anticipate? Cineva va lua mandate dublu, triplu? Memoria alegătorilor este foarte scurtă. Dacă ar fi alegeri anticipate, oricum nu va fi un partid care va avea majoritatea parlamentară. Vor trebui să fie din nou la o masă de negocieri. În psihologia comunicării există un punct, activitatea acestor lideri poate fi văzută ca un segment. Acesta a ieşit din limitele unor lucruri tehnice. Emisarii europeni ar trebui să contribuie la soluţionarea acestei crize.

(UPDATE 22.32) Roşca: Ar fi de aşteptat ca cineva dintre cei trei lideri să îşi regrete semnătura din acord. Cine consumă cei mai mulţi bani? Guvernul, iar Executivul este controlat de Curtea de Conturi. Nu mai spun cât de gravă e situaţia de la SIS. Ce curaj şi abnegaţie au aceşt oameni ştiind că sunt distribuţii cu cote. Să ne imaginăm că CNA are treabă la Guvern. Ce se va întâmpla atunci? Şeful statului, dacă ar fi mai cu voinţă, ar trebui să ţină cont.

(UPDATE 22.24) Roşca: Nimeni dintre cei trei nu şi-a regretat semnăturile pe anexele secrete. În preajma alegerilor a fost semnată o anexă. Unde sunt partenerii noştri occidentali? Din 1991 până în prezent, RM se pomeneşte că partenerii ocidentali închid ochii şi ne spun de povestea de succes care a devenit una de coşmar. 

(UPDATE 22.19) Croitoru: Portofoliile ministeriale trebuiau redistribuite în baza procentului pe care fiecare componentă l-a obţinut în alegeri. Şi alte componente în afară de PD vor să şi Procuratura Generală, care trebuie să îi sancţioneze pe cei care încalcă legea în stat. Ea este primul garant al statului de dept. În RM este privită ca o bâtă în lupta politică.

(UPDATE 22.17) Juc: Loc pentru negocieri există. Trebuie să se pornească de la programul Guvernului, care trebuie să îşi continue activitatea. Instituţiile de stat trebuie să fie împărţite ca afiliate politic. Alegerile anticipate ar putea avea loc în primăvara anului viitor. 

(UPDATE 22.14) Saulea: Nu îmi imaginez ce s-ar întâmpla în Moldova dacă am avea un sistem politic similar cu cel din Marea Britanie sau cel din SUA, când un consens este mai important decât etalarea "cine este mai mare sau mai tare".

(UPDATE 22.11) Roşca: Filat are un stil ofensiv, iar Lupu este ostaticul unui stil defensiv. Nu săpa tranşee, mergi în atac. Dorinţa de a regla conturile rămâne. Un prilej de satisfacţie mai mare ca demisia lui Filat nu poate să existe pentru PD. 

(UPDATE 22.06) Saulea: La cetăţeni nu ajunge mesajul lui Marian Lupu, ci interpretarea mesajului. Marian Lupu şi-a pus "în valoare" vocabularul său şi idei confuze. Marian Lupu a greşit pentru că a mers din stat cu o victimizare a partidului. Am văzut cum reacţiona. Liderul PD a făcut greşeli de începător. Doar a vociferat unele păreri ca un purtător de cuvânt. Este confuz. Nu am văzut la el acea fermitate.

(UPDATE 22.05) Juc: Soarta AIE este în mâna PD. Demisia premierului şi a preşedintelui Parlamentului nu va duce la nimic. Este lupta dintre două persoane foarte puternice din Moldova. Haosul se va aprofunda. Demisiile nu vor aduce nimic la funcţionalitatea instituţiilor de stat. 

(UPDATE 22.03) Croitoru: Va trebui ca mult timp liderii politici să treacă peste această stare. Primii lideri politici ar trebui să se retragă şi să delege pe altcineva în locul lor. 

(UPDATE 22.00) Roşca: Care va fi următorul pas al PD-ului? Îşi va retrage miniştrii? El trebuie să explice dacă este parte a guvernării. Dacă este un Guvern de coaliţie, şi nu are majoritate parlamentară, este o situaţie ambiguă. Alianţa pentru Democraţie şi Reforme a murit din cauza scandalurilor de corupţie şi AIE la fel. Pentru a doua ară o guvernare de coaliţie se împotmoleşte în corupţie. Este lipsa de intenţie pentru a reforma statutul Procuraturii. Această stare de incertitudine va fi dezlegat în cel mai scurt timp. Negocieri nici nu mai au loc. Acuzaţiile dintre cei trei lideri au ajuns prea departe. Nu se poate reconcilia treaba asta încă o dată.

(UPDATE 21.54) Roşca: De ce nu este invitat Voronin la Preşedinţie sau alţi deputaţi neafiliaţi? Avem un preşedinte al Alianţei defuncte. Nu am vrea să intrăm înt-o lungă stare de criză, de aceea este preşedintele republicii. El trebuie să se gândească cum să stabilizeze situaţia. 

(UPDATE 21.49) Croitoru: Chiar dacă s-ar merge la negocieri, trebuie să analizăm starea psihologică a celor trei lideri politici. Trebuie să vedem dacă măcar pot să se privească în ochi. S-a ajuns la un moment foarte critic în care cele trei componente nu pot să se privească în ochi şi să ajungă la un numitor comun. Este o situaţie de pat, ca în jocul de şah. Oricum ai mişca lucrurile, oricum ajungi în situaţie de blocaj. Chiar era nevoie de intervenţia preşedintelui, deşi cele trei componente mai puţin vor lua în seamă ce a spus şeful statului. Preşedintele este preocupat cum să depăşească această criză întreţnută de PD şi PLDM. Criza politică nu porneşte de la 13 februarie, ci de la 6 ianurie când a fost prezentat public incidentul de la vânătoarea din Pădurea Domească. Asta s-a soldat cu demiterea prim-vicepreşedintelui Parlamentului şi Procurorului General ceea ce a generat o criză adâncă. PLDM este pregătit să renunţe la candidatura lui Filat ca premier? 

(UPDATE 21.47) Juc: Preşedintele ar trebui să fie mai ferm. O acţiune de cenzură a Guvernului ar fi binevenită. După asta se va clarifica de ce sprijin dispune Guvernul. Situaţia se va tergiversa. Niciun partid nu şi-a rechemat miniştrii din funcţie. Volens-nolens, PD susţine AIE. Dacă moţiunea de cenzură va fi votată, nu vor avea loc alegeri anticipate. Moţiunea de cenzură nu e atât de straşnică.

(UPDATE 21.43) Saulea: Regret că multe din mecanismele de negoceiri au ajuns a fi telepolitcă decât politică. Şeful statului ar trebui să nu aştepte ca lideri politici să vină la el şi să rezolve problemele în afara camerelor de luat vederi. Ceea ce cere el este un show. Nu ştiu cum ar influenţa cele ce se întâmplă. La noi se comunică post-factum. Sunt unele formule ce ar trebui să rămână după cadru. Acest mesaj rămâne a fi neconvingător. El şovăieşte să aleagă pe cine susţine. Rolul de arbitru ar trebui să şi-l asume.

(UPDATE 21.36) Roşca: Şeful statului este un impostor. Puterea a fost uzurpată. Nimic nou, un personaj peltic, zăpăcit. Preşedintele are suficiente prerogative, dar se face că nu vede ce se întâmplă. Filat a dinamitat majoritatea parlamentară pe data de 13 februarie. Observăm un accent ce nu ar trebui sa ne isterizeze. Dacă e bună guvernarea şi Fialt e tânăr, să îl mai ţinem vreo 40 de ani. Alegerile anticipate nu sunt inevitabile. Sunt speculaţii nesincere. Din discursul de astăzi, rezultă că preşedintele va veni la fel cu candidatura lui Filat. Premierul Filat este sprijinit disproporţionaţi în dezavantaj cu ceilalţi actori politici. Cine a spus că nu s-ar putea face mai multe performanţe? Ce mari isprăvi s-au făcut acum? Şeful statului, dacă vrea să evite alegerile anticipate, ar trebui să se gândească ce candidatură ar fi ami bună ca Filat pentru a face un Guvern tehnocrat. Problema-cheie este că situaţia iese de sub control. Este o situaţie de incertitudine. Mergem din rău în mai rău.

(UPDATE 21.35) Croitoru: Cele trei componente se află de pe data de 13 februarie într-un război total. Preşedinţia, văzând că moţiunea de cenzură avea toate şansele să fie votată, a încercat să salveze situaţia AIE, venind cu ideea să găseasacă un compromis între cele trei părţi. Rolul Preşedinţiei este important. În luna martie, Republica Moldova negociază ultima etapă a acordului de liber schimb şi de asociere cu Uniunea Europeană. Ce face RM mai departe dacă va cădea Guvernul? Cine va fi legitimat să negocieze? Preşedinţia a intervenit pentru ca să salveze situaţia. 

(UPDATE 21.33) Juc: Preşedintele a ocupat o poziţie cam stranie. Chiar dacă prerogativele lui nu sunt atât de suficiente, el trebuia mai devreme să se implice. Autoritatea preşedintelui suferă mult la capitolul imagine, eforturi, posibilităţi. Este bine că a venit cu o platformă de dialog. Probabil PD mizează pe aegeri anticipate sau vor o coaliţie de centru-stânga.

(21.30) Minunea întârzie, iar pacea în Alianţa de guvernare nu vine încă. Îndemnul preşedintelui Timofti, pare un strigăt în pustiu. Prim-ministrul Vlad Filat nu vrea să demisioneze şi nici şeful Legislativului, Marian Lupu, nu renunţă la ideea punctului zero.

Şi-atunci, încotro se-ndreaptă Guvernarea? Spre un nou eşec sau, inevitabil, la masa negocierilor?

Discutăm în această seară la Fabrika împreună cu:

- Cristian Saulea, expert în comunicare

- Vasile Croitoru, politolog

- Iurie Roşca, politician

- Victor Juc, directorul adjunct al Institutului de Integrare Europeană

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu