Guvernarea şi-a stabilit priorităţile pentru 2017. Care sunt cele mai importante obiective

Embed:

Reforma administrației publice centrale și locale, cea a achizițiilor publice, a mediului de afaceri și revizuirea Codului Muncii. Sunt doar câteva dintre prioritățile guvernării pentru acest an. Subiectele au fost discutate la ședința comună a executivului și Parlamentului, care a avut loc astăzi. 

În acest an, legislativul și-a propus nu doar să adopte legi, dar și să monitorizeze nivelul de realizare a documentelor, în special a celor care se referă la Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

"Un plan ambițios pentru următorii trei ani, voluminos, peste 500 de pagini, agreat cu parteneri noștri de dezvoltare, Bruxelles, Uniunea Europeană. Sunt 111 acțiuni. L-am și numit generic foaie de parcurs nr.2 și sisteme de coordonare și control a implementării a tot ce se numește Acordul de Asociere", a declarat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu. 

În 2017, pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, executivul promite să realizeze reforma achizițiilor publice și cea a sistemului de ocupare a forței de muncă. Premierul Pavel Filip susține că în acest sens va fi revizuit Codul Muncii. În acest an urmează să fie modificată şi modalitatea de determinare a gradului de dizabilitate și a capacității de muncă.

"Cea mai ambiţioasă poate din această agendă este reforma administraţiei Publice. Vorbesc de la Administraţia Publică Centrală până la Administraţia Publică Locală. Din punctul nostru de vedere, această reformă reprezintă fundamentul pe care trebuie să crească şi să se dezvolte Republica Moldova în continuare", a declarat prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip. 

Și proiectele privind interconectarea energetică a țării la reţelele europene vor prioritare în acest an.

"Obiectivul nostru este să intrăm cu toate procedurile finalizate la sfârșitul anului 2017 în faza de construcție a ambelor proiecte de interconectare. Astfel încât în 2019, începutul anului 2019 să avem proiectele date în exploatare", a spus ministrul Economiei, Octavian Calmîc. 

În alt context, premierul Pavel Filip a vorbit și despre modul în care unii politicieni din țară, care țin neapărat să iasă în evidență, abordează subiecte care vin să divizeze societatea.

"Cu părere de rău, în Republica Moldova, pe parcursul multor ani, politicienii au venit și au scos în evidență și au pus în dezbatere doar subiecte care divizează societatea. Chiar dacă suntem diferiți ca viziuni pe unele valori, trebuie dimpotrivă politicienii să aibă să scoată în discuție doar întrebările care unesc societatea", a spus prim-ministrul Pavel Filip. 

Conducerea Parlamentului și a Guvernului au convenit ca în scurt timp să fie organizată o nouă ședință comună, unde va fi abordat subiectul privind furtul din sistemul bancar. Autoritățile vor discuta despre gradul de recuperare a activelor furate și raportul Kroll.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu