Guvernarea are o perspectivă reală să modifice sistemul electoral până la toamnă

Embed:

Guvernarea are o perspectivă reală de a modifica sistemul electoral până în toamna acestui an, iar dezbaterile pe seama introducerii noii proceduri de vot au constituit un mare avantaj şi o demonstraţie a democraţiei.

Declaraţiile aparţin invitaţilor din cadrul Emisiunii "Fabrika" de aseară.  

Participanţii la emisiune au ţinut să precizeze că deşi dezbaterile privind schimbarea sistemului electoral au fost foarte importante, nu toţi liderii de opoziţie au participat la acestea.

"Până în ziua de azi nu am înţeles ce nu place opoziţiei, dacă ceva trebuie să declari asta şi să ai o poziţie clară, ca şi omul din sat să înţeleagă", afirmat activistul civic, Mihail Bagas.

"Trebuie să vină puterea şi opoziţia, mai mulţi reprezentanţi ai opoziţiei, mai mulţi reprezentanţi ai diferitor partide. Dacă nu va fi acest lucru, noi nu vom avea o idee complexă despre întregul spectrul de opinii", a comunicat preşedintele Partidului Naţional Liberal, Vitalia Pavlicenco.

Totodată, invitaţii consideră că actualul sistem electoral nu a dat roade, iar majoritatea cetăţenilor au arătat, de-a lungul anilor, că îşi doresc un nou sistem de vot.

"Partidul democrat nu are dreptul moral politic de dezamăgi acea parte a societăţii care este convinsă că modificarea actualului sistem electoral cu unul mixt este absolut necesară", a declarat expertul constituţional, Mihai Petrache.

În cadrul emisiunii s-a mai discutat şi despre recomandările Comisiei de la Veneţia care au trezit criticile unor invitaţi.

"Este o teză leninistă în textul comisiei, pentru că nu poţi judeca tu comisie în asemenea categorii", a afirmat juristul, Vitali Catană.

Proiectul de lege, privind sistemul mixt a fost votat în prima lectură. Documentul prevede ca 50 de deputaţi să fie aleşi pe liste de partid, iar 51 - direct de cetăţeni.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu