GURMAND: Află cea mai bună rețetă pentru pui pe sticlă (VIDEO)

Embed:

Pui pe sticlă. Este o reţetă care şi-a cucerit popularitatea datorită faptului că e simplă. Nu se ştie cine şi când a decis să recurgă pentru prima dată la acest procedeu culinar. În Uniunea Sovietică reţeta a fost publicată în revista "Rabotniţa", apoi preluată de alte publicaţii şi copiată de gospodine în carnetele lor cu reţete. De altfel, era la fel de populară și în România socialistă de odinioară.  Însă acest mod de preparare are şi un neajuns serios, prezentând riscul tăieturilor şi arsurilor, deoarece sticla nu este fixată pe tavă şi, atunci când este scoasă din cuptor, poate să cadă şi să se spargă.  

În bucătăria americană se obişnuieşte ca puiul să fie copt pe cutia de bere – pentru aceasta se vând suporturi metalice speciale.  Datorită carcasei largi puiul pe cutie e stabil şi riscul de a-l răsturna este minim.  

Dar varianta cea mai comodă este o tavă specială de lut.  În primul rând, vasul cilindric pentru lichid constituie un tot indivizibil cu carcasa şi exclude riscul răsturnării. Forma are un cioc pentru scurgerea grăsimii de prisos şi mânere comode. Şi pe masă acest articol de veselă va arăta cu mult mai bine decât tava cu sticlă sau cutie de bere.

Înainte de a fi pus la copt, se recomandă ca puiul să fie ţinut 24 de ore într-o soluţie concentrată de sare. Proporţia e de 50 de grame de sare marină la un litru de apă. Astfel carnea va rămâne suculentă.  În vasul pentru lichid se poate turna bere sau vin alb. Amatorii de gusturi şi arome mai intense folosesc suc de portocale sau de rodii proaspăt stoarse, în care adaugă uneori puţin piper Sichuan. Pe fundul tăvii pot fi puşi cartofi, ceapă şi morcovi tăiaţi bucăţi mari - legumele vor absorbi grăsimea şi vor servi drept o  garnitură excelentă.  

Dacă cuptorul este dotat cu încălzitoare termoelectrice, trebuie pornit mai întâi cel de joc pentru ca puiul să nu ardă în partea de sus. Peste  30-40 de minute sunt pornite ambele încălzitoare şi convecţia.  După ce e scos din cuptor, puiul trebuie lăsat să se odihnească – pauza va opri circulaţia sucului în carne şi el nu va curge la tranşare.

Tava pentru pui poate fi un cadou minunat care îi va prilejui bucurie oricărui amator de artă culinară.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu