Gurin revine în fotoliul de procuror general. Cum apreciază politicienii decizia Curţii Constituţionale

Embed:

Decizia Curţii Constituţionale prin care Corneliu Gurin revine în fotoliul de procuror general este comentată diferit de politicieni. Autorul sesizării, deputatul neafiliat Sergiu Sîrbu, a menţionat că magistraţii nu au facut decât să confirme faptul că Legislativul a adoptat pe data de 3 mai mai multe legi neconstituţionale. Democraţii împărtăşesc opinia deputatului neafiliat. Liberal-democraţii critică decizia Curţii, iar comuniştii nu au comentat-o.

"Încă odată Curtea a confirmat faptul că, de fapt, la 3 mai Parlamentul s-a dedat unor jocuri politice, de interes personal", a declarat Sergiu Sîrbu.

Liberal-democraţii critică decizia magistraţilor, dar spun că o vor respecta.

"Curtea Constituţională se poziţionează ca un organ care se manifestă mai mult politic decât juridic.  Rolul Curţii Constituţionale, începând cu data de 22 aprilie, este unul distructiv în asigurarea stabilităţii politice în Republica Moldova", a declarat vicepreşedinte PLDM, Valeriu Streleţ.

PD şi PL salută decizia Curţii Constituţionale.

"Chiar de la spectacolul care a avut loc pe 3 mai, în acea vinere neagră, am spus-o clar, prin argumentele juridice necesare, că tot ceea ce s-a votat este neconstituţional", a declarat deputatul democrat, Adrian Candu.

"Odată ce a fost ales procurorul, el poate fi concediat doar în baza prevederilor prevăzute de lege. Asta a fost o hotărâre politică şi de aceea nu corespunde legii şi asta e motivul pentru care Curtea a considerat neconstituţională hotărârea votată de PLDM şi PCRM", a declarat liderul PL, Mihai Ghimpu.

Corneliu Gurin a fost numit în funcţia de procuror pe 18 aprilie, cu votul aleşilor PLDM, PD şi al deputaţilor neafiliaţi. La doar două săptămâni, a fost demis. Asta după ce o comisie, creată de PCRM şi PLDM, a afirmat că pentru procuror au votat mai puţini deputaţi decât a fost anunţat.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu