Gunoiştea de la Ţânţăreni, un adevărat focar de infecţie

Embed:

De ani de zile gestionarea deşeurilor menajere a devenit o problemă pentru autorităţile Capitalei. Groapa de gunoi din preajma satului Ţânţăreni, unde erau transportate deşeurile din Chişinău, reprezintă un adevărat focar de infecţie şi o ameninţare pentru sănătatea sătenilor.

Termenul de exploatare a gropii de gunoi de la Ţânţăreni a expirat pe 31 decembrie 2010, însă la 1 ianuarie 2011 a fost prelungit cu încă trei ani. Zilnic, aici erau aduse zeci de tone de gunoaie. Deşi localitatea este despărţită de gunoişte de o câmpie mare, mirosul neplăcut al gunoaielor descompuse este resimţit de săteni.

Astfel, de ani de zile, locuitorii satului, sprijiniţi de ONG-urile ecologiste din Republica Moldova, au făcut mai multe apeluri către autorităţi în vederea lichidării acestei gunoişti. Aceştia cer construirea unei întreprinderi de prelucrare a deşeurilor, singura soluţie ce ar pune capăt acestor probleme. Însă edilii Capitalei susţin că această iniţiativă necesită mijloace financiare considerabile de care Chişinăul nu dispune.

Groapa de gunoi de la Ţânţăreni se află la opt kilometri de Chişinău şi a fost dată în exploatare acum 21 de ani. Capacitatea acesteia este de 33 de milioane de metri cubi. Până acum, la Ţânţăreni au fost depozitate aproximativ 19 milioane de metri cubi de deşeuri.

În prezent deşeurile menajere din Capitală sunt stocate la o gropă de gunoi din preajma localităţilor Bubuieci şi Bâc.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu