Gunoişte modernă la Făleşti. Din ianuarie 2014, aici va funcţiona o staţie de sortare a deşeurilor

Embed:

Aproape 2,5 miliarde de tone de gunoi au fost produse în Moldova în 2012. Dintre acestea mai puţin de 20 la sută au fost reciclate. Autorităţile îşi propun să creeze, până în 2027, un sistem european de colectare şi prelucrare a gunoiului şi să reducă numărul rampelor de depozitare a deşeurilor.

Datele statistice arată că, din 2006 şi până în 2012 a scăzut considerabil cantitatea deşeurilor reciclate: de la 854 de mii de tone, până la 472 de mii de tone. Cel mai mult gunoi este produs în raioanele Basarabeasca, Făleşti, Hânceşti, dar şi în capitală.

Cea mai mare groapă de gunoi din ţară este situată la doar câţiva kilometru de Chişinău. Aceasta are o capacitate de 33 de milioane metri cubi de deşeuri. Până acum, aici au fost depozitate 19 milioane metri cubi de gunoaie.

În prezent, în Moldova sunt 1.900 de gropi de gunoi autorizate. Ministerul Mediului vrea să reducă numărul lor până la opt, în care vor fi depozitate deşeurile ce nu pot fi reciclate. Proiectul va costa aproximativ 350 de milioane de euro.

"Acum depinde foarte mult de autorităţile publice locale de nivelul 1 şi 2, care vor trebui să creeze acele asociaţii, să încerce să promoveze acest proces şi să scrie acele proiecte, pentru a atrage investiţiile atât din interiorul ţării, cât şi din exterior", a declarat ministrul Mediului, Gheorghe Şalaru.

Un exemplu demn de urmat în gestionarea deşeurilor este cel din raionul Făleşti. Din ianuarie 2014, la trei kilometri de oraş va funcţiona o staţie de sortare a deşeurilor. Plasticul, sticla şi hârtia urmează să ajungă la întreprinderi specializate din ţară.

"În această staţie va fi montată o bandă pentru transportarea acestor deşeuri, personalul va fi aranjat paralel cu banda care va transporta aceste deşeuri şi va fi selectat plasticul aparte, sticla aparte, în containere speciale", a explicat Ion Rotaru, inginer-şef, Î.M. Servicii Comunale Făleşti.

Proiectul derulat în raionul Făleşti, în valoare de cinci milioane de lei, a fost finanţat de Uniunea Europeană.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu