GUAM: 14 ani de succese şi eşecuri

Embed:

Chiar dacă organizaţia GUAM a fost declarată de nenumărate ori drept neviabilă, uniunea dintre Georgia, Ucraina, Azerbaijan şi Moldova există deja de 14 ani. Începând cu 1999 şi până în 2005, din organizaţie a făcut parte şi Uzbekistanul. Unii experţi susţineau că GUAM este o alternativă nereuşită a CSI şi un bloc antirusesc. Scopul oficial al uniunii a fost, însă, consolidarea securităţii regionale şi aderarea celor patru state la Uniunea Europeană.

Crearea forului consultativ din patru state a avut loc în 1997. Carta GUAM a fost semnată în 2001, iar statutul organizaţiei a fost perfectat în 2006. În perioada 2005-2006, GUAM a înregistrat cea mai intensă activitate. Pe 22 aprilie 2005, summit-ul GUAM s-a desfăşurat la Chişinău, unde s-au reunit şefii statelor-membre. La lucrările forului au participat atunci şi preşedinţii României şi Lituaniei. În cadrul summit-ului au fost semnate două documente referitoare la dezvoltarea democraţiei în spaţiul ex-sovietic.

La summit-ul OSCE din decembrie 2005, şefii statelor-membre ale GUAM au cerut unanim evacuarea trupelor ruseşti din Georgia şi Moldova. În 2006, la întâlnirea de la Kiev a fost semnat Protocolul cu privire la crearea zonei de comerţ liber. Aceasta a fost ultima întrunire a preşedinţilor ţărilor GUAM.

În ianuarie 2009, Vladimir Voronin a declarat că organizaţia este neviabilă şi nu are viitor. Potrivit liderului PCRM, menirea acesteia nu a fost niciodată clară, iar încercările de a o reanima nu au dat rezultate.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu