Grupul Hadârcă renunţă să mai reformeze PL-ul şi CREEAZĂ UN PARTID NOU

Embed:

O nouă formaţiune ar putea să apară pe eşichierul politic. Reformatorii din PL, în frunte cu deputatul Ion Hadârcă, au renunţat la ideea de reformare a Partidului Liberal şi au decis să-şi creeze propriul partid. Deocamdată, însă nu se ştie cine va sta în fruntea formaţiunii şi ce denumire va avea noul proiect politic.

Decizia a fost luată ieri, când Consiliul de Reformare a Partidului Liberal a convocat reprezentanții filialelor teritoriale, a primarilor, consilierilor raionali, orăşeneşti şi municipali, a reprezentanților autorităților locale și centrale.

"Considerăm necesară constituirea unei noi formaţiuni politice pe eşchierul liberal de dreapta având la bază doctrina liberală ca soluţie optimă pentru situaţia creată", a declarat deputatul Ana Guţu.

Liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, spune că noua formaţiune politică nu va fi un concurent pentru partidul pe care îl conduce.

"În primul rând Hadârcă nu are vână. Ambiiiţe Anei Guţu şi a lui Marinuţa, ambiţiile e una şi politica e cu totul altceva. Sunt nişte oameni care întâmplător au nimerit în familia liberală, dar sunt departe de aceste valori", a declarat Mihai Ghimpu.

Liberal-democraţii au refuzat să comenteze iniţiativa colegilor de coaliţie, iar democraţii spun că cel mai important este să fie menţinută stabilitatea.

"Este dreptul suveran al acestor persoane de a decide ce fac, dacă rămân în partid sau pleacă, formează o altă formaţiune. Pentru noi este important stabilitate în Parlament, este important ca această coaliţie să funcţioneze", a declarat liderul fracţiunii PD, Dumitru Diacov.

De aceeaşi părere este şi politologul Leonid Tabără.

"Din start acest proiect este mort. Lider ei nu au, Hadârcă nu a fost lider niciodată, restul de-acolo...nu-i nimeni", a spus Leonid Tabără.

Alţi comentatori sunt însă încrezători în viitorul noii formaţiuni.

"Reformatorii liberali nu pot să mai lupte cu domnul Ghimpu pentru supremaţia în PL. Cred că este o decizie corectă din punctul lor de vedere. Va părea ca un concurent puternic pentru Partidul Liberal", a spus Roman Mihăieş.

Opoziţia comunistă se bucură însă de scandalul din sânul Partidului Liberal.

"Las să se lupte şi să se mănânce unul pe altul, prin aceasta vor salva Republica Moldova şi cetăţenii Moldovei de această zarază liberală", a declarat deputatul PCRM Artur Reşetnicov.

Membrii grupului nu au hotărât deocamdată cum se va numi viitorul partid. Pentru a crea noua formaţiune politică sunt necesare peste 4.000 de semnături.

Publika.md aminteşte că scindarea Partidului Liberal s-a produs la mijlocul lunii aprilie. Şapte deputaţi liberali, doi miniştri în exerciţiu, cinci viceminiştri, dar şi reprezentanţi ai filialelor din teritoriu au cerut schimbarea conducerii formaţiunii.

Reuniţi într-un Consiliu de reformare, ei au anunţat că îl vor în fruntea partidului pe prim-vicepreşedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă. Nemulţumirea grupului de liberali reformatori, condus de Ion Hadârcă, a fost provocată de faptul că Mihai Ghimpu a refuzat să negocieze realegerea lui Vlad Filat în funcţia de prim-ministru. Mihai Ghimpu i-a acuzat de trădare pe liberalii reformatori, care au fost excluşi din partid.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu