Grupul Băncii Mondiale intensifică asistenţa acordată ţărilor emergente afectate de criza zonei euro

Grupul Băncii Mondiale va oferi 27 de miliarde de dolari pe parcursul următorilor doi ani pentru ţările emergente din Europa şi Asia Centrală (EAC) afectate de criza zonei euro. Anunţul a fost făcut astăzi de către preşedintele Băncii Mondiale, Robert B. Zoellick.

"În timp ce efectele crizei zonei euro asupra celor mai vaste economii din Europa de Vest se bucură de o mare parte din atenţia acordată pe plan mondial, criza mai afectează şi oamenii din ţările emergente ale Europei de Est, mai cu seamă pe cei mai săraci din Europa Centrală şi cea de Sud-Est. Grupul Băncii Mondiale îşi extinde finanţarea disponibilă în regiune dată, pentru ca ţările în cauză să se bazeze pe aceste resurse pentru a înfrunta criza", a spus Robert B. Zoellick.

Criza datoriei zonei euro afectează regiunea EAC prin intermediul a trei canale – finanţele, comerţul şi remitenţele lucrătorilor – şi importanţa fiecărui canal depinde de caracteristicile individuale ale ţărilor. "Din cauza legăturilor strânse cu zona euro, există probabilitatea ca ţările din Europa Centrală şi de Sud-Est să se confrunte cu o încetinire economică în 2012", a precizat Philippe Le Houérou, Vicepreşedintele Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu