Grupările criminale revin în forţă în Moldova, susţin analiştii

Embed:

În Moldova revin în forţă grupările de crimă organizată, susţine directorul Institutului European de Studii Politice, Viorel Cibotaru. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii Publika Reporte de azi, 14 mai. În opinia lui Cibotaru, aceste grupări s-au consolidat pentru a sfida instituţiile de drept şi societatea civilă.

"Crimele care au avut loc în această campanie electorală cad sub incidenţa crimei organizate. Este vorba despre criminalii recidivişti, care au experienţă şi care în ultimul timp au fost extrem de mult presaţi de către organele de drept, au fost închişi, iar în ultimii ani au fost amnistiaţi. Preziceau experţii că se vor face negreşit nişte acţiuni de refacere a acestor structuri, scheme ale crimei organizate", menţionează analistul politic.

Potrivit politicianului Sergiu Banari, principalul factor care conduce spre crimă este sărăcia. "Anume sărăcia a stat la baza acestei grupări organizate din anii '90, iar marea majoritate a Guvernului de acum a ocupat funcţii de stat şi în anii '90", precizează acesta.

Pe de altă parte, politologul Vasile Croitoru susţine că crima organizată recrutează nu doar oameni săraci, ci şi persoane cu antecedente penale, şi oameni cu influenţă, "barbaţi bine puşi la punct".

Croitoru consideră că vina situaţiei create o poartă nu doar Ministerul Afacerilor Interne. "MAI se confruntă cu o criză de imagine. Nu este bine să ataci atât de mult imaginea unei instituţii de stat care se ocupă de ordinea publică. Iar în ultimul timp, ministerul a fost mai mult atacat decât susţinut", explică politologul.

Amintim că directorul Vinăriei Mileştii Mici, Efrim Agrici, cap de listă a PLDM pentru Consiliul raional Ialoveni, a fost agresat fizic şi ameninţat, împreună cu soţia şi cei doi copii ai săi, de trei peroane înarmate, cu cagule pe faţă, în noaptea de 12 spre 13 mai.

În aceeaşi nopate, la câteva ore diferenţă, a fost atacat un alt candidat PLDM, Ion Cotorobai, de asemenea în propria locuinţă. Acesta candidează la funcția de primar al satului Țâpala din partea liberal democraţilor.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu