Grupare infracțională, specializată în tâlhării, jafuri, furturi de safeuri și terminale de plată, DESTRUCTURATĂ. Creierul grupării, un fost polițist (VIDEO)

Embed:

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale în comun cu ofițerii Inspectoratul Național de Investigații al IGP, Direcției generale urmărire penală cu suportul Inspectoratelor de Poliție Strășeni și Ialoveni și angajații de la  BPDS "Fulger", sub conducerea PCCOCS, au deconspirat și destructurat o grupare criminală specializată în tâlhării, jafuri, furturi de safeuri și terminale de plată pe teriroriul țării, precum și tentative de spargere a filialei Victoriabank din localitatea Costești, raionul Ialoveni.

Activitatea criminală a grupării a fost monitorizată și documentată în perioada lunilor septembrie 2017- iulie 2018, iar din 24 iulie, procurorii și polițiștii au efectuat pe teritoriul Republicii Moldova 36 de percheziții (corporale, domiciliare și în automobile).

"În urma percheziţiilor au fost găsite impunătoare sume băneşti, în valută naţională precum şi în valută străină. Au fost găsite multe bijuterii, un aparat foarte performant de descarcerare a metalului, precum şi un aparat ultra-performant de detectare a metalului pe care îl foloseau la căutarea safeurilor. La fiecare infracţiune, membrii erau îmbrăcaţi şi încălţaţi diferit. La fel, au fost găsite bâte din lemn, care erau folosite la maltratarea victimilor în timpul comiterii tâlhăriilor", a declarat Igor Zglavuţă, şeful Direcţiei de Combatere a Crimelor Grave.

Cinci membri ai grupării, printre care organizatorul au fost reținuți și arestați pe un termen de 30 de zile.

"Cei cinci, reţinuţi la moment, sunt toţi cetăţeni ai Republicii Moldova, cu vârstă cuprinsă între 22-35 de ani. Au fost reţinuţi la 24 iulie, 2018, deoarece conform informaţiilor şi datelor pe care le avem noi, gruparea dată intenţiona să păsărească hotarele ţării, să se deplaseze în unele din ţările europene, pentru a săvârşi o infracţiune. Am decis reţinerea, deoarece era riscul foarte mare să nu se mai întoarcă înapoi în ţară. Au o experienţă de comitere a infracţiunilor şi pe teritoriul Federaţiei Ruse, unul dintre ei chiar şi-a ispăşit pedeapsa acolo", a spus Igor Zglavuţă.

Potrivit informațiilor acumulate până în prezent, fiecare membru al grupării avea rolul bine determinat de organizator, instigatori sau persoane care furnizau informații despre eventualele locuri care erau atacate, executori și persoane care achiziționau bunurile infracționale cu activitatea în domeniul caselor de amanet, iar capul grupării, un fost polițist, și-a aplicat cunoștințele  dobândite în aspectul camuflării activităților criminale.

"Este vorba de un grup criminal bine organizat, fiecare membru al grupării are roluri bine determinate, cineva era responsabil în grupare de logistică, cineva de filaj, în multe cazuri făceau măsuri de urmărire vizuală a victimei, după asta săvârşeau infracţiunea. Cineva era simplu executor. Liderul grupării şi aşa spus, creierul lor, este un fost angajat al poliţiei, mai mult ca atât pot să vă spun că el a activat şi în serviciile operative, de asta cunoştea foarte bine metodele şi tacticile care le face poliţia la descoperirea infracţiunilor. Toate crimele erau săvârşite până la 60 de secunde", a mai declarat acesta.

Nici la o infracţiune membrii grupării date nu foloseau telefoane mobile, ci doar raţii de comunicare performante care au fost identificate la percheziţii. Căutarea potenţialelor victime se făcea cu 10-15 zile până a comite infracţiunea. La fiecare crimă foloseau diferite maşini pe care le lăsau la 3-4 km de la locul săvârşirii infracţiunii, apoi se deplasau pe jos, iar mulţi dintre membrii grupării sunt sportivi cu pregătire fizică foarte bună.

Gruparea a comis infracțiuni pe teritoriile municipiului Chișinău, Bălți, Edineț, Glodeni, Strășeni, Ialoveni, Călărași, Anenii Noi, Criuleni, Orhei și altele. De asemenea a fost constatată implicarea membrilor grupării și peste hotarele țării (Federația Rusă și statele Uniunii Europene).

Suma totală a pagubei la toate infracțiunile comise și probate pînă la moment, de către grupul criminal organizat, constituie circa 2 milioane lei.

"Urmărirea penală va continua, noi considerăm că nu doar aceste 17 cazuri pe care le-am depistat au fost săvârşite de această grupare. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi de către instanţa de judecată, membrii grupării riscă pedeapsă de la 20 la 15 ani", a declarat Denis Rotaru, Şeful Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale.

La moment de către grupul de lucru format din procurori PCCOCS, ofițeri de investigații a INI și ofițerii DGUP a MAI se întreprind măsuri special de investigație și de urmărire penală pentru a identifica și reține toți membrii grupului criminal organizat și totodată a  stabili în ce infracțiuni grave și deosebit de grave au mai fost implicați membrii grupului criminal în perioada anilor 2017-2018.

Pe aceeaşi temă