Gropi plombate cu asfalt rece. Unul dintre cele mai importante drumuri din ţară este în reparație (FOTO)

Embed:
Unul dintre cele mai importante drumuri din ţară este în reparație. Este vorba despre 90 de kilometri de pe şoseaua Chişinău-Leuşeni. De câteva zile drumarii plombează gropile. Soluția este una temporară, dar necesară pentru securitatea rutieră, afirmă Administrației de Stat a Drumurilor.

"De la sectorul Nisporeni suntem două echipe, este şi echipa de la Ialoveni. Drumul este practicabil, dar necesită reparaţie permanentă", a menţionat Tudor Popa, diriginte de şantier.

Gropile sunt plombate cu asfalt rece, pentru că vremea de afară nu permite utilizarea unui alt tip de material. Reparația capitală va fi posibilă primăvara.

"Curățim tot ce este moale, manual, facem marginile ca să aibă unde se opri. Curățim până la fund. După ce o curățim, o suflăm, o măturăm, o suflăm, o uscăm cu gaz, după ce urcăm asfaltul îl mărunţim. Îl încălzim şi îl punem în gaură. Punem un strat, iar îl încălzim şi deasupra şi în gaură. Apoi îl presăm manual", a explicat Igor Bulumez, drumar.

Până acum, lucrările au fost realizate în proporție de 30 la sută. Drumarii plombează gropile şi pe alte şosele din ţară. Asfaltul rece poate fi turnat doar la temperaturi de plus cinci grade.

"Pentru a prelucra şi acoperi o suprafaţă de un metro pătrat de groapă cu beton asfaltic rece se cheltuie în jur de 160-180 de lei. Noi avem de utilizat circa 500 de tone de mixture asfaltică rece pe toate drumurile naţionale din Republică", a punctat Ion Drucec, vicedirectorul Administrației de Stat a Drumurilor.

Drumul Chişinău - Leuşeni a fost reabilitat capital în perioada 2005 - 2007. Atunci au fost cheltuite 330 de milioane de lei, iar garanția a fost oferită pentru 10 ani.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu