GROAZNIC! Motivul pentru care o familie din Râşcani este OBLIGATĂ să-şi DEZGROAPE tatăl

Embed:

Caz cutremurător în raionul Râșcani. O familie este impusă să-și dezgroape tatăl înmormântat acum o săptămână în cimitirul din localitatea, unde defunctul a locuit în ultimii ani, satul Mălăiești.

Preotul și oamenii din localitate le-au cerut rudelor să-și ducă răposatul în altă parte, întrucât acesta s-a sinucis și nu-şi are locul în cimitirul din localitatea lor. 

Bărbatul de 54 de ani, din satul Petruşeni, a fost găsit spânzurat acum două săptămâni. Atunci, rudele au vrut să-l înmormânteze pe defunct în localitatea sa de baştină, dar preotul le-a interzis acest lucru din motiv că nu au acordul Mitropoliei Moldovei.

"Fiindcă biserica este în centrul cimitirului nu se învoieşte ca sinucişii să fie înmormântaţi. El se îngroapă în cimitirul, unde nu este biserica în sat, şi unde cimitirul se află la hotar între cetăţi", a afirmat preotul satului Petruşeni, raionul Râşcani, Oleg Soboleac.

Nici autorităţile locale nu au putut să soluţioneze conflictul dintre familie şi biserică.

"Noi răspundem de teren. Pământul este a Primăriei, dar noi suntem două instituţii diferite. Preotul nu se supune Primăriei", a menţionat primarul satului Petruşani, raionul Râşcani, Tatiana Cojocaru.

Ginerele defunctului spune că nici oamenii din două sate vecine nu-i permiteau să-l îngroape pe socrul său. Într-un final, bărbatul a fost nevoit să-l înmormânteze noaptea în cimitirul satului Mălăieşti, unde bărbatul a locuit în ultimii ani. De atunci, familia răposatului trăieşte un adevărat calvar.

"Sunt ameninţat că-l dezgroapă şi-l aduce pe prag la soţia mea. Ea este şocată după aşa ceva, plânge. Nu o pot opri. Îmi este frică şi de copil", a spus ginerele defunctului, Petru Şalari.

Atât oamenii cât şi preotul din sat insistă ca bărbatul, care şi-a luat zilele, să fie deshumat din cimitirul lor.

"Acesta este om spânzurat. Să-l ia de la noi din cimitir. L-au îngropat peste un alt mormânt".

"Insistăm să fie dezmormântat şi dus la locul lui de baştină. Insistăm, insistăm! Pentru că este spânzurat şi nu este al nostru. El are cimitir la locul lui de baştină".

"Dacă eu spun: "Lasă-l să stea", locuitorii satului mă iau pe mine pe fugă şi spun: "Părinte, mata nu rezolvi întrebarea?! Dacă nu o rezolvi, noi ne ducem mai departe şi te duci şi mata cu el"", a afirmat preotul satului Mălăieşti, raionul Râşcani, Viorel Dumbrăveanu.

"Un câine când moare, tot este îngropat, iar altul îi pune chiar şi o cruce. Dar aici cruce nu-i pune, dar lasă-l să se odihnească, el va răspunde pentru păcatele sale", a spus ginerele defunctului, Petru Şalari.

Juriştii spun însă că nemulţumirea sătenilor nu este temei pentru deshumarea unui cadavru.

Potrivit normelor juridice, deshumarea se face doar în baza unei decizii a procurorului în cadrul unui dosar penal. Cu atât mai mult, familia decedatului poate cere despăgubiri de la autorităţile locale dar şi de la preotului din localitate pentru refuzul de a înmormânta decedatul în localitatea de baştină.

Şi poliţia afirmă că nimeni nu poate deshuma cadavrul fără acordul rudelor. În caz contrar, persoana se poate alege cu un dosar penal pentru profanarea mormântului. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu