GRIPA SPANIOLĂ, LA 100 DE ANI. Cea mai letală pandemie la nivel mondial a ucis cel puţin 50 de milioane de oameni

Embed:

Astăzi se împlinesc 100 de ani de la primul caz de îmbolnăvire cu gripă spaniolă, pandemia care a răpus cel puţin 50 de milioane de oameni în întreaga lume. În total, în anii 1918-1919, virusul a afectat a treia parte din populația globului. Este cea mai letală pandemie la nivel mondial, mult peste ciuma neagră, care a terorizat Europa în secolul al 14-lea.Cele două războaie mondiale au ucis mai puțini oameni decât gripa spaniolă. Prin comparație, acest virus a luat mai multe vieți în primele 24 de săptămâni, decât SIDA în primii 24 de ani.

Primul caz a fost înregistrat într-o cazarmă din statul american Kansas, în 11 martie 1918. O lună mai târziu, în cadrul unei operaţiuni din Primul Război Mondial, trupele americane au debarcat în Europa, iar militarii au adus cu ei virusul.

Greutățile războiului au slăbit imunitatea populației de pe bătrânul continent, așa că valul de pandemie cuprinde rapid toată Europa. După sfârșitul războiului, în 11 noiembrie 1918, soldații veniți din întreaga lume să înfrângă Puterile Centrale, în frunte cu Germania, se întorc acasă și duc virusul pe toate continentele lumii. Acesta ajunge chiar și pe insule izolate din Pacific și chiar la Polul Nord.

Cea mai afectată țară este India, pe atunci o colonie britanică. 17 milioane de indieni mor de gripă spaniolă. Urmează Iranul, cu aproximativ 2,3 milioane de morți, și Indonezia, cu 1,5 milioane de victime.

Pandemia a ucis aproximativ 600 de mii de americani, 400 de mii de francezi, 300 de mii de spanioli și 250 de mii de britanici.

De gripa spaniolă au decedat și personalități celebre ale modernității, precum poetul francez Guillaume Apollinaire, renumitul pianist american Felix Arndt, fiica lui Sigmund Freud, Prințul Erik al Suediei și Norvegiei sau Vera Holodnaia, prima vedetă a filmului mut rusesc.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu