GRIPA SPANIOLĂ, LA 100 DE ANI. A ucis mai mulţi oameni decât Războaiele Mondiale la un loc

Astăzi se împlinesc 100 de ani de la primul caz din cadrul celei mai letale pandemii la nivel mondial, gripa spaniolă. În 1918-1919, aproximativ a treia parte din populația de atunci a lumii s-a îmbolnăvit, iar între 50 de milioane și 100 de milioane de oameni au murit. Este cea mai letală pandemie la nivel mondial, mult peste ciuma neagră, care a terorizat Europa în secolul 14.

Totodată, cele două războaie mondiale au ucis mai puțini oameni decât gripa spaniolă. Prin comparație, acest virus a luat mai multe vieți în primele 24 de săptămâni decât SIDA în primii 24 de ani. Primul caz a fost înregistrat într-o cazarmă din statul american Kansas în 11 martie 1918.

O lună mai târziu, trupele americane au debarcat în Europa în Primul Război Mondial și au adus virusul cu ei. Greutățile războiului au slăbit imunitatea populației de pe bătrânul continent, așa că valul de pandemie cuprinde rapid toată Europa.

După sfârșitul războiului, în 11 noiembrie 1918, soldații veniți din întreaga lume să înfrângă Puterile Centrale, în frunte cu Germania, se întorc acasă și duc virusul pe toate continentele lumii. Acesta ajunge chiar și pe insule izolate din Pacific și chiar și la Polul Nord.

Poate cea mai afectată țară este India, pe atunci o colonie britanică. 17 milioane de indieni mor de gripă spaniolă. În topul pierderilor urmează Iranul, cu aproximativ 2,3 milioane de morți, și Indonezia, cu 1,5 milioane de morți. Pandemia a ucis aproximativ 600 de mii de americani, 400 de mii de francezi, 300 de mii de spanioli și 250 de mii de britanici.

De gripa spaniolă au decedat și personalități celebre ale modernității, precum poetul francez Guillaume Apollinaire, renumitul pianist american Felix Arndt, fiica lui Sigmund Freud, Prințul Erik al Suediei și Norvegiei sau Vera Holodnaia, prima vedetă a filmului mut rusesc.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu