Gripa Aviară înalt patogenă se extinde din Rusia în Europa și India

Cu mai puțin de două luni în urmă, FAO a emis un avertisment prin care avertiza că virusul gripei aviare H5N8 a fost detectat la păsările sălbatice în Republica Tuva, în sudul Rusiei și probabil se va răspândi în direcția sud-vest, cu migrația de toamnă a păsărilor de apă.

Virusul, care este extrem de patogen pentru păsările de curte, pare deja să fi călătorit spre vest până în Polonia și Ungaria, precum și spre sud până în provincia Kerala în India, potrivit notificărilor oficiale recente primite de Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor, sau OIE.

"Evenimentele din ultima săptămână a demonstrat că virusul s-a răspândit deja de la păsările sălbatice la păsările domestice", a declarat ofițerul veterinar șef al FAO, Juan Lubroth. Virusul H5N8 a fost detectat la păsări sălbatice, precum și la rațe domestice în patru state din India, iar în Ungaria, într-o lebădă găsită moartă în partea de sud-est a țării, și la o turmă de curcani în Tótkomlós.

Lebăda mută moartă din Ungaria, a fost găsită la sfârșitul lunii octombrie aproape de lacul salin Fehér-tó în județul Csongrád, un loc de odihnă bine-cunoscut pentru păsările migratoare, potrivit lui Andriy Rozstalnyy, ofițerul FAO pentru producție animală pentru Europa și Asia Centrală. Autoritățile ungare au identificat virusul ca fiind foarte asemănător cu cel găsit la păsările sălbatice la Lacul Ubsu-Nuur, Republica Tuva în Rusia în luna iunie. Locațiile - în Ungaria și India - se încadrează aproximativ în rutele de migrare ale păsărilor de apă, în special din speciile Anatidae.

La începutul acestei săptămâni (7 noiembrie), un virus H5N8 al gripei aviare înalt patogene (HPAI) a fost, de asemenea, confirmat la păsările sălbatice din Polonia. Informațiile virusologice încă se așteaptă pentru a confirma dacă este aceeași tulpină dar este foarte probabil ca rezultatul să fie pozitiv.

Aceste confirmări recente ale virusului H5N8 la păsările sălbatice și domestice constituie probe suplimentare privind rolul păsărilor sălbatice în transmiterea pe distanțe lungi a virusurilor H5 HPAI de la o locație de escală la alta de-a lungul rutelor lor de migrare. Din anul 2005 până acum, acesta este al patrulea val de deplasare intercontinentală a unor astfel de virusuri care a fost documentat. Rolul păsărilor sălbatice în mișcarea virusurilor pe distanțe lungi este acum de necontestat, potrivit unui recent buletin de știri FAO și altor publicații științifice.

Țările din regiune  trebuie să fie în stare de alertă maximă pentru incursiuni ale virusului, ar trebui să adopte măsuri de biosecuritate mai ferme în toate fermele de păsări de curte, și să sporească supravegherea acestora, a spus Roztalnyy. Toate țările de-a lungul căilor de migrație ale păsărilor din familia anatidelor sunt expuse riscului, inclusiv țările din Orientul Mijlociu, Uniunea Europeană, Africa de Vest, fosta Uniune Sovietică și Asia de Sud.

"Nu putem prezice ce țări se vor confrunta cu focare la păsările de curte sau cazuri în rândul păsărilor sălbatice," a spus Rozstalnyy, "dar toate ar trebui să ia în considerare măsuri de limitare a bolii și de prevenire a răspândirii virusului la păsările de curte." Riscul se extinde până în luna martie-aprilie 2017 în Europa și Orientul Mijlociu, a mai menționat el.

Recomandările FAO:

 • FAO solicită eforturi sporite pentru testarea oricăror păsări sălbatice găsite moarte sau împușcate în timpul activităților de vânătoare, precum și vigilență din partea proprietarilor de păsări care se află în apropiere de locațiile unde se adună păsările de apă sălbatice.

 • Secvențierea genei ar trebui sa fie efectuată pentru toate virusurile H5 detectate, iar rezultatele să fie împărtășite cu comunitatea globală, în timp util. Acest lucru va ajuta la înțelegerea modului în care se răspândește virusul.

 • Vânătoarea, manipularea și pregătirea păsărilor de apă împușcate în zonele în care H5N8 este probabil să fie prezent (așa cum este în prezent situația din Europa) prezintă riscul major de răspândire a virusului gripei aviare la păsările de curte sensibile.

 • Fermele de păsări, precum și proprietarii de păsări de curte ar trebui să evite introducerea de agenți patogeni prin haine, încălțăminte, vehicule sau echipamente contaminate prin folosirea la vânătoare de păsări de apă.

 • Orice deșeuri de la păsări vânate ar trebui tratate ca material potențial contaminat și eliminate în condiții de siguranță.

 • Resturile de la păsările de apă consumate nu trebuie oferite ca hrană la animalele domestice (câini, pisici sau păsări de curte).

Acțiuni privind păsările sălbatice care nu sunt recomandate

Nu există niciun beneficiu din încercarea de a controla virusul la păsările sălbatice prin sacrificare sau prin distrugere a habitatului, avertizează FAO. De asemenea, nu există nici o justificare pentru sacrificarea preventivă a speciilor pe cale de dispariție în colecții zoologice.

Măsurile de control pentru păsările sălbatice în captivitate ar trebui să se bazeze pe un control strict al circulației, izolarea și, numai atunci când este necesar, sacrificarea limitată a efectivelor afectate, potrivit FAO.

Nu există niciun statut de purtător pe termen lung a gripei aviare H5 la păsările sălbatice sau domestice. Utilizarea dezinfectanților trebuie să se concentreze pe zonele fără materii organice acumulate, și care au fost curățate. Pulverizarea păsărilor sau a mediului ambiant cu dezinfectant - de exemplu cu soluție de hipoclorit de sodiu sau înălbitor - se consideră ca fiind o practică potențial contra-productivă, dăunătoare pentru mediu, și nu este eficientă din perspectiva de control al bolii.

Semnificație pentru sănătatea publică

În timp ce este extrem de patogen pentru păsările domestice, riscul pentru sănătatea umană a tulpinii Tuva 2016 a virusului H5N8 este potrivit dovezilor disponibile, unul scăzut. Până în prezent, nu a fost asociat cu virusul H5N8 nici un caz de gripă  aviară descoperită la pacienți umani.

Cu toate acestea, FAO face următoarele recomandări:

 • păsările moarte nu trebuie pregătite și gătite

 • autoritățile trebuie să fie anunțate cu privire la orice mortalități

 • carcasele de păsări trebuie să fie eliminate în mod corespunzător după colectarea probelor

 • practica standard de dezinfectare a mânilor trebuie să fie urmată de oricine care ar putea intra în contact cu excremente de păsări sau păsări moarte

 • trebuie evitat înotul în apa care ar putea fi contaminată

 • orice produs care provine de la păsări de curte trebuie să fie întotdeauna bine gătit.

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu