Grindina a făcut ravagii în Călăraşi şi Anenii Noi. Au fost distruse şi drumurile din sat (FOTO)

Embed:

O ploaie cu grindină a făcut aseară ravagii în mai multe localităţi din ţară. Cele mai afectate au fost raioanele Călăraşi şi Anenii Noi. Furtuna a distrus culturile agricole. Din mai multe fotografii postate pe o reţea de socializare se vede cum pământul a fost acoperit de un covor alb cu bucăţi de gheaţă.

Victor Chicu din satul Horodişte, raionul Călăraşi spune că grindina i-a ciuruit livada de pruni şi pe cea de nuci. Pagubele se ridică la aproape 200 de mii de lei.

"N-am avut aşa năpastă. Se vede că pe anul asta s-a terminat agricultura noastră. Nici la uscat nu cred că să o ia cineva că-i prea afectată", a spus Victor Chicu, agricultor Horodişte, raionul Călăraşi. 

Şi Grigore Abajer, care de 18 ani îngrijeşte de 18 hectare de viţă de vie şi 27 de hectare de livadă cu prune, a rămas aproape cu nimic după ce boabele de gheaţă i-a ciuruit toate culturile.

"Iată vedeţi, ce-i aici... iată asta-i tot rezultatul lucrului."

"Dacă-i afectată, în general nu va avea preţ. Toţi vor calitate. Dar cred că anul asta calitate nu va fi, nici la uscat nu va merge", a spus Grigorie Abajer,  agricultor Horodişte, raionul Călăraşi.

Potrivit autorităţilor locale, grindina a distrus 90% din culturile agricole din localitate.

"Au fost afectate culturile viţa de vie, pruna, căpşunile. 70% din sat fost a afectat, partea vecină dinspre Pârjolteni şi Buda practic nu a căzut deloc grindină", a spus Petru Ciobanu, primar Horodişte, Călăraşi.

Şi locuitorii din satul Maximovca, raionul Anenii Noi se plâng de stricăciunile provocate de grindină.

Această femeie povesteşte că aproape 20 de minute a privit pe geam cum ploaia cu grindină a distrus frunzele viţei de vie, a copacilor, dar şi răsadurile de roşii.

"Este prima ploaie din această primăvară şi a făcut pagube mari. Vom sădi totul din nou, ce să facem?"

Şi alţi locuitori ai satului se plâng de stricăciunile provocate de grindină.

"Am depus atâta muncă şi putem să rămânem fără roadă. E groaznic. Toţi îşi fac griji."

"Dacă grindina era mai măşcată, cel mai probabil că plantele aveau de suferit mai mult."

"În seră totul este neatins, este acoperit, nimic nu a avut de suferit. M-am speriat! Am zis că dacă era puţin mai tare, îi gata!"

Potrivit reprezentanților Ministerului Agriculturii, satul Maximovca din raionul Anenii Noi, care a fost cel mai afectat, nu are acoperire antigrindină.

"Ceea ce ține de Călărași, acolo este protecție anti-grindină, pur și simplu nourul s-a format mult mai aproape de suprafața terestră. Acolo au fost lansări de rachetă anti-grindină, dar acestea au fost mai puțin eficiente", a spus VasilE Șarban, șef de direcţie Ministerul Agriculturii.

Acum câteva zile, o ploaie puternică a afectat aproximativ 500 de hectare de floarea soarelui din localitatea Chircăieşti, raionul Căuşeni. Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în total, au fost distruse 90 de hectare de rapiţă, două hectare de viţă-de-vie şi şapte hectare de livezi.

Grindina a stricat şi drumurile din sat. Pentru reabilitarea acestora este nevoie de 20 de mii de lei. Potrivit reprezentanților ministerului Agriculturii, de la începutul sezonului au fost lansate 1290 de rachete anti-grindină, dintre care 390 doar ieri.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu