Grigore Novac: Ne pare rău că Maia Sandu a devenit ostatica propriului moft politic

Maia Sandu a făcut un pas în prăpastia crizei politice, provocând dezamăgire și nedumerire printre cetățeni. Este declaraţia deputatului PSRM Grigore Novac, care a mai menţionat într-o postare pe Facebook că fracțiunea socialiștilor nu are altă cale decât să dea un vot de neîncredere Guvernului Sandu.

"Ne pare rău că doamna prim-ministru Maia Sandu a încremenit în proiect și a devenit ostatica propriului moft politic.

Suntem nevoiți să repetăm, a câta oară, că inițiativa dumneaei este în mod vădit anticonstituțională și inacceptabilă. Dar dincolo de faptul că este anticonstituțională, această inițiativă este și profund imorală, lipsită de bun-simț, fiindcă dumneaei își dorește de fapt un procuror personal, subordonat politic, pe care îl va considera integru numai pentru că (atenție!) ea însăși l-a ales.

Aceasta e culmea tupeismului și a închipuirii deformate despre propria sfințenie. Nu avem nevoie de noi icoane în politică, ci de oameni realiști și responsabili față de țară și față de lege.
Plus la toate, prin respectiva inițiativă a blocului ACUM este practic sfidat și reziliat Acordul politic al Coaliției PSRM-ACUM. Cu alte cuvinte, doamna Maia Sandu a făcut un pas în prăpastia crizei politice, provocînd dezamăgire și nedumerire printre cetățeni.

În aceste condiții, pentru a se evita impunerea unui proiect anticonstituțional și eronat politic, fracțiunea socialiștilor nu are altă cale decît să dea un vot de neîncredere Guvernului Sandu.
Noi am aunuțat deja, acum cîteva zile, cît se poate de ferm, că doamna premier, împreună cu cei care îi susțin inițiativa ilegală, au două opțiuni. Două, nu trei: fie că este retrasă inițiativa de subordonare politică a procurorului, fie moțiunea de cenzură împotriva Guvernului va fi votată la următoarea ședință a Parlamentului.

Orice încercare de amînare a retragerii inițiativei reprezintă un truc ieftin și ne face că considerăm că doamna Maia Sandu așa și nu a devenit conștientă de gestul său anticonstituțional și de gravitatea crizei în care duce țara. Dumneaei inistă în eroare și forțează demiterea sa iminentă, însă noi avem încă răgaz pînă mîine, ca să primim totuși un răspuns cumpătat și responsabil din partea partenerilor de Coaliție, care trebuie să pună rațiunea mai sus de emoții și să-și retragă inițiativa anticonstituțională.

Sperăm că vor fi ajutați în luarea unei decizii raționale și de partenerii noștri externi, care, poate, înțeleg mai bine consecințele moftului politic al doamnei Maia Sandu și ce urmări poate avea acest moft de asumare a răspunderii în privința numirii procurorului pentru stabilitatea politică din Republica Moldova", a menţionat Grigore Novac.

PUBLIKA.MD aminteşte că socialiştii au respins propunerea Maiei Sandu şi spun că nu-şi vor retrage moţiunea de cenzură împotriva Guvernului. Deputatul PSRM, Vasile Bolea, a declarat că premierul trebuie mai întâi să renunţe la proiectul de lege pentru care şi-a asumat răspunderea, şi apoi să solicite opinia Comisiei de la Veneţia.

Citeşte şi: PSRM: Singura soluţie, Maia Sandu să-și retragă proiectul

Amintim că şefa Executivului a cerut fracţiunii PSRM să-şi retragă moţiunea de cenzură, iar în schimb, a promis că nu va propune CSP candidaţi la funcţia de procuror general, până când proiectul de lege pentru care şi-a asumat răspunderea nu va fi avizat de Comisia de la Veneţia. Propunerea a fost făcută de Maia Sandu în cadrul unui breafing de presă.

Citeşte şi: Premierul Maia Sandu propune o nouă soluţie pentru depăşirea crizei politice (VIDEO)

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu