Greva transportatorilor. Ce soluţii a pregătit Guvernul pentru ziua de miercuri, când 1500 de microbuze nu vor ieşi pe linie

După ce transportatorii au anunţat că 70 la sută din numărul total de microbuze şi autobuze din ţară nu vor ieşi mâine pe linie în semn de protest, premierul a venit cu o reacţie. Ion Chicu a anunţat că este gata să discute cu transportatorii, dar accentuează că aceştia ar trebui pe lângă tarife să asigure servicii de calitate. 

"Este un ghem întreg de probleme acolo, pe de o parte avem dotarea slabă a parcului de mijloace de transport, pe de altă parte insuficienţa mijloacelor, posibilităţilor de investiţii ale acestor agenţi economici. Acest subiect trebuie discutat în complex atât ceea ce ţine de tarif cât şi investiţiile lor în dezvoltarea parcului de mijloace de transport", a declarat Ion Chicu. 

La rândul lor, transportatori recunosc că sunt necesare investiţii, dar cer înţelegere din partea autorităţilor. De altfel, într-un memorandum care a ajuns deja la Ministrul Economiei şi Infrastructurii, transportatorii s-au angajat să cumpere anual 500 de microbuze noi, doar după ce va fi mărit tariful. Dacă acest memorandum va fi semnat, tariful va ajunge la 74 de bani per kilometru. În caz contrar, transportatorii cer 92 de bani per kilometru, pentru a putea acoperi cheltuielile şi asigurarea de noi investiţii.

"Al doilea pas ar fi că noi suntem gata să semnăm acordul tripartid, patronate, sindicate şi Guvern, cu privire la salariul minim al şoferului şi să-l majorăm faţă de ceea ce este acum. Toate acestea pot avea loc numai dacă noi ne recuperăm toate investiţiile noastre, adică alt tarif.", a explicat Oleg Alexa, președintele Consiliului Asociației Patronale a Transportatorilor Auto.

Întrebat cum vor rezolva mâine lipsa transportului public în staţii, premierul a evitat să vină cu o soluţie clară, dar a calificat drept inutile acţiunile anunţate de transportatori.

"Soluţiile pot fi identificate doar dacă este o abordare utilă. Greva, blocări şi tot felul de…nu apropie nici cu un centimetru identificarea soluţiei", a spus Chicu. 

De menţionat că transportatorii cer majorarea tarifelor deja de câteva luni. În urma ultimelor întruniri cu reprezentanţii ministerului Economiei, a fost întocmit un proiect de înțelegere, semnarea căruia ar putea determina operatorii de transport să reducă cerința privind majorarea tarifului. Ultimul protest al transportatorilor a avut loc în data de 9 octombrie, atunci când au fost suspendate 500 de curse pe parcursul zilei.

CITEŞTE ŞI: MIERCURI ŢARA VA FI PARALIZATĂ. Transportatorii anunţă grevă în peste 30 de raioane şi municipii

loading...

Lasă un comentariu