Grevă în Portugalia. Zeci de persoane aşteptă la coadă la staţiile de carburanți

Numeroase persoane aşteptau miercuri la coadă la staţiile de carburant din Portugalia în încercarea de a-şi alimenta autovehiculele cu benzină în condiţiile în care şoferii de pe camioanele-cisternă au declanşat o grevă, transmite AFP.

Cel puţin 50 de automobilişti aşteptau în ploaie pentru a se aproviziona cu carburant pe marginea unei şosele naţionale în comuna Seixal, la sud de capitala portugheză.

Potrivit presei locale, cozile se întind chiar şi pe o lungime de 1 km la anumite staţii de alimentare cu benzină. Aproximativ 3.000 de pompe de alimentare din întreaga ţară au rămas goale, dintre care care circa 800 în regiunea Lisabona şi aproape 400 în zona oraşului Porto (nordul Portugaliei).

Greva, începută luni la apelul Sindicatului naţional al transportatorilor de materiale periculoase (SNMMP), i-a surprins pe portughezi, care se pregătesc pentru un weekend prelungit cu ocazia Sărbătorii Paştelui catolic.

Guvernul socialist a decis marţi ca stocurile de carburant să fie utilizate prioritar pentru asigurarea activităţii normale a aeroporturilor, porturilor, serviciilor de securitate, transportului în comun şi a 40% din staţiile de carburant din regiunile Lisabona şi Porto, scrie agerpres.ro.

''Serviciul minim va fi extins dacă acest lucru va fi necesar'', afirmat premierul portughez Antonio Costa miercuri dimineaţă, în timpul unei dezbateri în plenul parlamentului de la Lisabona.

SNMMP, creat în noiembrie 2018 şi reprezentând circa 700 de şoferi profesionişti dintr-un total de 1.000, a convocat această grevă pentru a cere creşterea salariilor şi recunoaşterea statutului special al şoferilor din cauza riscurilor la care sunt expuşi.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu