Greşelile din salariile profesorilor au fost înlăturate. Dascălii şi-au primit salariile mărite

Embed:

Profesorii din şapte colegii din ţară încă nu şi-au ridicat salariile majorate şi doar doi pedagogi au primit lefuri mai mici decât prevede noua lege a salarizării. Precizările au fost făcute de ministrul Finanţelor, Ion Chicu, după ce managerul unui liceu din Ungheni s-a plâns că a primit un salariu cu 1.200 de lei mai mic. Ministrul susţine că erorile au fost comise de contabilii instituţiilor vizate. 

"Dacă mă refer la cazul Ungheni, diferenţa a fost 800 de lei, care din eroarea contabilului nu a fost achitată. Ea a fost calculată şi i-a fost transferată pe card. Contabilul a recunoscut eroarea respectivă. În cazul în care salariul calculat pe nou este mai mic decât media pe anul din 2018, atunci angajatului i se compensează această diferenţă. Deci nici într-un caz conform legii nu pot fi salarii mai mici decât în 2018.", a declarat Ion Chicu, ministrul finanţelor.

Majoritatea pedagogilor spun că au reuşit să se bucure deja de primul salariu majorat. Leafa Olgăi Sava, profesoară de limbă rusă şi director adjunct al gimnaziului din satul Bobeica, raionul Hânceşti, i s-a mărit cu aproape o mie de lei. Banii îi va pune deoparte, pentru a putea merge la vară la copiii săi, care sunt stabiliţi peste hotare.

"O dată la doi ani puteam să-mi permit, că puteam să adun. Acum va fi mai uşor să adun banii ca să îmi realizez visul de a-mi vedea în toată vara copiii.", a spus Olga Sava, directoarea adjunctă a gimnaziului din satul Bobeica, Hânceşti.

Irina Hâncu, profesoară de biologie din satul Bobeica, spune că majorările erau de mult aşteptate, în condiţiile în care creşte trei copiii şi toţi îşi fac studiile la liceul din oraşul Hânceşti.

"O majorare la salariu o să fie şi un ban economisit pentru deplasarea copiilor la liceul din raion, fiindcă aici este doar gimnaziu.", a spus Irina Hâncu, profesoară de biologie a gimnaziului din satul Bobeica, Hânceşti.

Cei mai încântaţi de noua lege a salarizării sunt tinerii specialişti. În timp ce profesorii cu experienţă vor primi în medie mai mult cu 800 de lei, lefurile la dascălii fără grad didactic s-au mărit în medie cu 1.500 de lei, în unele cazuri şi cu două mii de lei. Astfel că pedagogii cu o experienţă de până la trei ani primesc salarii de cel puţin cinci mii de lei.

"Salariul mă motivează. De la început când am început a activa era mic salariul, dar acum s-a ridicat şi este destul de bună leafa.", a zis Ana Morăraş, profesoară de clase primare la gimnaziul Bobeica, Hânceşti.

Salariile a peste 36 de mii de profesori depăşeşte suma de 6.700 de lei. În acelaşi timp, lefurile a 750 de tineri profesori, cu o experienţă de muncă de până la trei ani, pornesc de la 5.000 de lei. 3,9 miliarde de lei se vor aloca între anii 2019 - 2021 pentru reforma salarială iniţiată de actuala guvernare.


Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu