Greșeli pe care să NU le comiți în curele de slăbire. Ce spun medicii (VIDEO)

95% dintre persoanele care țin o cură de slăbire se îngrașă la loc, spun statisticile. Iar persoanele care țin diete hiperproteice sau hipocalorice sunt cele mai predispuse. Medicii spun că nu există cură de slăbire ideală, dar se poate slăbi sănătos, scrie digi24.ro.

"Sunt persoane care sunt experte în slăbit, au un total de 60-80 de kilograme date jos prin toate dietele prin care au trecut, însă au totuși peste 100 de kilograme în prezent", spune dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet, nutriţie şi boli metablice.

Dietele care funcționează doar pe termen scurt sunt în special cele bazate pe consumul de proteine sau cele foarte restrictive, în care persoanele scad dramatic numărul caloriilor.

"Bineînțeles o dietă de înfometare va genera efecte pe termen scurt, dar în mod sigur acest tip de dietă nu poate fi ținută o periaodă foarte lungă de timp și atunci, de îndată ce persoana revine, chiar dacă nu revine la dieta de dinainte, dar revine la o dietă ceva mai calorică, organismul, pentru că a fost foarte stresat de perioada de înfometare, are tendința să-și absoarbă din alimentele pe care le primește și să își facă depozite cumva din disperarea ca nu cumva sursa asta să dispară din nou și să fie înfometat", explică dr. Andreea Dragomirescu, medic primar medicină generală.

Medicii numesc acest proces efectul yo-yo.

"De aceea, ideale sunt acele tipuri de diete care pot fi menținute toată viața, deci să se recurgă la un mod de alimentație sănătos, iar pierderea în greutate să se facă lent în timp, adică știu eu, o pierdere în greutate de 4-5 kilograme pe lună e o pierdere ideală pentru o dietă și, bineînțeles, dieta nu trebuie să fie restrictivă și nu trebuie să duca la înfometare", mai spune dr. Andreea Dragomirescu.

La fel de importantă înr-o dietă este și mișcarea.

"Sunt studii care arată, din punct de vedere al bolilor cronice, persoana cu exces de greutate, dar care este activă fizic, este mai sănătoasă, are riscuri mai mici decât persoana slabă dar sedentară", precizează dr. Catrinel Macovei.

În plus, fără exercițiu fizic, aceste persoane vor pierde nu doar grăsime, ci și masă musculară. Iar când se vor îngrășa la loc, vor pune și mai mult țesut adipos ca înainte. De aceea, medicii recomandă ca persoanele care vor să slăbească să adopte un stil de viață sănătos pe termen lung.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu