Greminger: OSCE, pregătită să aducă experți internaționali independenți pentru a verifica starea munițiilor de la Cobasna

Embed:

OSCE este pregătită să aducă experți internaționali independenți pentru a verifica starea munițiilor de la Cobasna. Acest lucru l-a declarat secretarul general al organizației, Thomas Greminger, la briefingul organizat la finalul vizitei sale în Moldova.

"OSCE este gata să urmărească acest proces şi să verifice conţinutul depozitelor de la Cobasna. Noi avem expertiza necesară în acest sens şi resurse financiare. Este foarte important să se ajungă la o înţelegere între Republica Moldova şi Federaţia Rusă", a menţionat secretarul general al OSCE.

De asemenea, secretarul general al OSCE a declarat că, în cadrul vizitei sale la Chişinău, a fost abordată posibilitatea de a discuta în formatul "5+2" statutul regiunii transnistrene, însă nu a oferit alte detalii.

"Reieşind din discuţiile purtate, există o intenţie clară de a analiza, în cadrul procesului în formatul "5+2", decizia politică pentru regiunea transnistreană", a precizat Thomas Greminger.

La sfârşitul lunii august, la Chişinău, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a propus în cadrul întâlnirii cu Igor Dodon distrugerea muniţiilor stocate în regiunea transnistreană şi a dat asigurări, că Rusia va oferi, în acest scop, toată susţinerea tehnică necesară.

Ulterior, subiectul a fost discutat, la Moscova, la întrevederea lui Nicu Popescu cu omologul său rus, Serghei Lavrov. Şeful diplomaţiei de la Kremlin a declarat că miile de tone de muniţii ruseşti expirate vor mai sta în depozitele din localitatea Cobasna din regiunea transnistreană încă cel puţin un an, întrucât, pentru iniţierea procesul de distrugere a armamentului este nevoie de timp şi bani.

Unii experți sunt însă sceptici față de intențiile Rusiei și admit că adevăratul scop al Moscovei ar fi să-și asigure acoperire legală pentru a aduce echipament militar nou în regiunea transnitreană.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu