Grecia nu vrea să-şi achite datoriile. Premierul elen îi acuză pe finanțatorii internaționali de şantaj

Embed:

Grecia și UE își forțează nervii, cu doar câteva ore înainte de miezul nopții, când expiră termenul limită pentru achitarea celor 1,6 miliarde de euro către FMI. Eurogrupul s-a reunit acum o oră într-o videoconferință, pentru a analiza propunerea pe ultima sută de metri a premierului grec, Alexis Tsipras. Acesta cere încheierea unui nou acord pe doi ani, dar și prelungirea actualului program de ajutor, pentru a evita falimentul.

Premierul Greciei, Alexis Tsipras, a anunţat că guvernul nu va achita către FMI datoria de aproape 1,6 miliarde de euro. În aceste condiții, statul elen ar putea intra în incapacitate de plată. Tot astăzi expiră acordul de asistență financiară, iar Atena ar putea pierde fonduri în valoare de peste șapte miliarde de euro.

Premierul Alexis Tsipras a calificat drept "şantaj" negocierile cu finanțatorii internaționali şi a îndemnat poporul elen să nu accepte măsurile de austeritate la referendumul din 5 iulie. 

"Creditorii sunt confuzi. Este evident că simt că îşi pierd puterea, de aceea nu doresc un referendum în Grecia şi nu vor ca oamenii să spună "Nu" în cadrul acestuia. Vă garantez că scopul nostru este să continuăm negocierile, iar astfel vom avea mai mulţi aşi în mânecă", a spus demnitarul.

Și ministrul de Finanţe al Greciei Yanis Varoufakis susţine că referendumului va avea loc, în ciuda presiunilor Eurogrupului: "Cel mai important lucru este să asigurăm securitatea şi liniştea, astfel încât locuitorii Greciei să fie auziţi în această duminică. Este dreptul lor, pe care Eurogrupul vrea să-l ia prin închiderea băncilor."

În ajun, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, s-a arătat deschisă către noi negocieri: "Dacă euro eșuează, Europa eșuează. Noi trebuie să luptăm pentru principiile noastre. Noi vom suferi pierderi, pentru că nu vom mai fi un partener relevant în lume. Bineînțeles că noi nu vom închide căile de comunicare după miezul nopții. Şi asta deoarece, în acest caz, nu ne mai putem numi Uniune Europeană."

Între timp, cozile la bancomatele din Grecia devin tot mai mari, iar oamenii sunt cuprinşi de panică.

Iar turiștii care se află în Grecia spun că şi-au luat bani în numerar pentru acoperirea tuturor cheltuielilor.

Premierul Alexis Tsipras a sugerat că este dispus să demisioneze dacă grecii vor vota în favoarea propunerilor venite de la Bruxelles.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu