Grecia cere ONU să condamne oficial acordul maritim dintre Turcia și Libia

Autoritățile de la Atena au solicitat Organizației Națiunilor Unite să condamne în mod oficial un acord semnat de Turcia și Libia care trasează o graniță maritimă între cele două state în apropierea insulei grecești Creta, a declarat Stelios Petsas, purtător de cuvânt al Guvernului grec, citează hotnews.ro.

Potrivit acestuia, Atena "dorește ca acordul să fie adus în atenția Consiliului de Securitate al ONU".

Turcia și Guvernul recunoscut internațional de la Tripoli au semnat un acord privind delimitarea graniței maritime dintre cele două state, precum și un acord privind cooperarea militară, documente despre care autoritățile de la Ankara au declarat că au fost semnate pentru protejarea drepturilor Turciei.

Grecia a reacționat imediat, susținând că acordul privind granița maritimă este absurd, întrucât ignoră prezența insulei Creta între coastele Turciei și Libiei.

"Coordonatele geografice ale acestei încercări de definire a granițelor maritime confirmă că acest acord este o încălcare flagrantă a legislației ONU privind marea și a drepturilor Greciei și ale altor țări", a spus ministrul grec de Externe.

Și autoritățile din Egipt și Cipru și-au exprimat nemulțumirea cu privire la semnarea acestui acord.

Relațiile dintre Grecia și Turcia sunt tensionate din varii motive, precum drepturile de exploatare a resurselor minerale din Marea Egee, situația politică din Cipru, precum și activitățile de foraj petrolier ale Turciei în apropierea coastelor Ciprului.

În această ultimă problemă, Uniunea Europeană a anunțat recent că pregătește sancțiuni economice pentru Turcia în cazul în care Ankara nu va renunța la planurile sale.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu