Grecia a înmânat flacăra olimpică a Jocurilor Olimpice 2020 organizatorilor japonezi în absenţa publicului

Grecia a înmânat, joi, flacăra olimpică organizatorilor Jocurilor Olimpice de la Tokyo din 2020, pe Stadionul Panathenaic din Atena, fără spectatori, din cauza pandemiei de coronavirus, informează AFP.

În absenţa spectatorilor, un grup restrâns de ziarişti a fost autorizat să acopere ceremonia tradiţională pe emblematicul stadion unde au avut loc primele Jocuri Olimpice moderne, în 1896.

Campionul olimpic la gimnastică Lefteris Petrounias a alergat cu flacăra pe stadion de marmură, iar campioana olimpică de la Rio la săritura cu prăjina, Ekaterina Stefanidi, a aprins torţa, aşa cum spune tradiţia, scrie agerpres.ro.

Flacăra a fost apoi transmisă reprezentantei Tokyo 2020, Naoko Imoto, fostă înotătoare la JO de la Atlanta în 1996 şi reprezentantă a UNICEF. Organizatorii niponi au apelat la aceasta în ultimul moment, întrucât este rezidentă în Grecia.

Noul preşedinte al Greciei, Katerina Sakellaropoulou, a declarat, prin intermediul unui comunicat, că "valorile olimpice de înţelegere, bunătate şi fraternitate sunt armele ce trebuie folosite contra pandemiei".

Vinerea trecută, Comitetul olimpic din Grecia (HOC) a decis să suspende ştafeta torţei olimpice pe teritoriul său, la o zi după aprinderea flăcării olimpice pentru JO 2020, pentru a evita atragerea mulţimii, din cauza pandemiei de coronavirus.

Flacăra olimpică pentru Jocurile de la Tokyo (24 iulie - 9 august) a fost aprinsă, joia trecută, de razele Soarelui în antica Olympia, în cadrul unei ceremonii restrânse, fără spectatori, din cauza riscului de contaminare cu coronavirus. A fost pentru prima oară de la Jocurile Olimpice din 1984, desfăşurate la Los Angeles (SUA), când această ceremonie tradiţională s-a derulat fără spectatori, a căror prezenţă a fost interzisă şi la repetiţia generală de miercuri.

Ştafeta torţei olimpice a atras însă mulţimi neaşteptate de oameni pe prima parte a traseului în zona oraşului peloponez Sparti, ceea ce a forţat HOC să anuleze restul traseului.

Pandemia de coronavirus ridică tot mai multe semne de întrebare privind desfăşurarea JO 2020, a căror ceremonie de deschidere este programată pe 24 iulie. Mai multe competiţii de calificare olimpică, la box, scrimă şi judo, au fost deja amânate sau anulate, provocând mari incertitudini în rândul sportivilor despre modul în care se va face calificarea la JO 2020.
loading...

Lasă un comentariu