Grecia a ajuns la o înțelegere cu FMI și UE

Embed:

(UPDATE 3 Mai 2010 12:27): Comisia Europeană a aprobat, duminică, activizarea mecanismului de asistenţă financiară pentru Grecia. De asemenea, Grecia a semnat pachetul de măsuri de austeritate cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană în schimbul celor 110 miliarde de euro pe care le va primi drept ajutor.

Ministrul de finanţe al Greciei, George Papaconstantinou, a declarat ieri că Grecia împreună cu Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană a adoptat un program economic credibil pentru următorii trei ani. Grecia urmează să îşi reducă cheltuielile publice cu 30 de miliarde de euro. Aceasta înseamnă că al 13-lea şi al 14-lea salariu vor fi suprimate complet în sectorul public. Ministrul a anunţat, de asemenea, îngheţarea salariilor şi a pensiilor în sistemul bugetar. Taxa pe Valoare Adăugată va creşte cu doi la sută - pentru a doua oară de la începutul anului – şi va ajunge la 23 de procente.

(UPDATE 12:18): Premierul elen, Georgios Papandreou, se va întâlni astăzi cu miniştrii cabinetului său pentru a anunţa restricţiile economice care au fost impuse ţării sale. Grecia urmează să îşi reducă cheltuielile publice cu 24 de miliarde de euro. Potrivit sindicaliştilor, aceste măsuri ar putea duce la îngheţarea, pentru cel puţin trei ani, a salariilor funcţionarilor publici. Semnarea acordului cu FMI şi Uniunea Europeană s-a realizat la îndemnul cancelarului german, Angela Merkel, ca Uniunea Europeană să se grăbească în găsirea unei soluţii rapide în cazul Greciei.

Grecia a ajuns la o înțelegere cu FMI și UE cu privire la pachetul de finanțare. În schimbul ajutorului oferit, Guvern grec trebuie să aprobe un program de austeritate de 24 miliarde de euro.

Ministrul de finanțe al Franței a declarat presei că ajutorul pentru Grecia nu va depăși 120 miliarde euro.

Ţara balcanică a intrat în colaps financiar la sfârşitul anului trecut, când s-a descoperit că oficialii eleni au ascuns valoarea reală a datoriilor bugetare în momentul adoptării monedei unice, în anul 2000.

loading...

Lasă un comentariu