Greceanîi critică decizia Ministerului Finanţelor de a majora de două ori TVA în domeniul HoReCa, fără a organiza consultaţii publice

Embed:

Noi disensiuni în alianţa ACUM - PSRM. Preşedintele Parlamentului, socialista Zinaida Greceanîi critică decizia Ministerului Finanţelor de a majora de două ori TVA în domeniul HoReCa, fără a organiza consultaţii publice.

Greceanîi a mai declarat că ministrul Finanţelor, Natalia Gavriliţa, va trebui să vină  cu argumente plauzibile pentru a-i convinge pe deputaţi să voteze mpăsurile fiscale dur criticate de o bună parte a mediului de afaceri.

La rândul său, ministrul Finanţelor susţine că majorarea TVA pentru hoteluri, restaurante şi cafenele este o condiţie din acordul semnat de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional în schimbul împrumutului de 46,5 milioane de dolari. 

Comisia economie, buget şi finanţe a Parlamentului a examinat astăzi proiectul de lege care prevede inclusiv majorarea cotei TVA de la 10% la 20 la sută pentru industria HoReCa.

Membrii comisiei nu au avizat proiectul de lege, dar acesta va fi discutat în şedinţa din sesiunea extraordinară a Parlamentului, care va avea loc joi. Socialiştii nu spun clar dacă vor vota pentru majorarea aceste taxe.

"Ministrul Finanțelor trebuie să vină în Parlament cu argumentele respective, să vedem, pentru că noi avem, sunt multe companii care lucrează în acest domeniu. Vă asigur că mâine, în Parlament, o să asistați la discuții, probabil că foarte aprinse, iar cu societatea civilă, nu trebuie de discutat la proteste, dar trebuie să-i invităm anterior până a veni la Parlament, la Guvern ca să avem o discuție foarte transparentă", a spus ZINAIDA GRECEANÎI, președintele Parlamentului.

Discuţiile din cadrul comisiei economie a Parlamentului au fost aprinse. Deputatul democrat Vladimir Cebotari a enumerat mai multe consecinţe negative care ar putea fi provocate de dublarea taxei TVA în domeniul HoReCa, printre care şi creşterea preţurilor serviciilor prestate de hoteluri, restaurante şi cafenele.

"Agenţii economici estimează o creştere a preţurilor serviciilor lor, în special a celor din domeniul restaurantelor şi cafenelelor, cu 30 de procente şi trebuie să le spuneţi asta oamenilor", a spus VLADIMIR CEBOTARI, deputat PDM.

Ministrului Finanţelor, Natalia Gavriliţa, nu-i vine însă să creadă că preţurile vor creşte, chiar dacă, recent, şi preşedintele Asociaţiei Restaurantelor, Aneta Zasaviţchi, a prognozat scumpiri de până la 25 la sută.

"Dar cum creşte TVA cu 10 procente, dar creşte preţul cu 30 de procente? Atunci va trebui să facem analize foarte clare şi să intervenim cu propuneri la Parlament pentru a vedea de ce preţurile în Moldova sunt mai mari decât în ţările europene", a spus NATALIA GAVRILIŢA, ministrul Finanţelor.

"Aţi făcut vreun studiu de impact asupra creşterii TVA în această industrie", a întrebat VLADIMIR CEBOTARI, deputat PDM.

"Când eu am încercat să găsesc studii de impact de ce a fost făcută această reducere de Guvernul precedent şi nu am găsit...", a spus NATALIA GAVRILIŢA, ministrul Finanţelor.

Natalia Gavriliţa mai susţine că nu vede o problemă în faptul ca în Moldova TVA pentru HoReCa să fie mai mare decât în ţările europene. Şi asta pentru că, spune ministrul Finanţelor, acesta este un sector care oferă produse şi servicii care sunt consumate în interiorul ţării, iar autorităţile trebuie să se concentreze pe alte domenii, care contribuie la dezvoltarea ţării.

"Care este TVA-ul aplicat în industria HoReCa din România şi dacă este vreo experienţă, să ne explicaţi de ce acolo se poate să fie o sumă, dar la noi este necesar să fie de patru ori mai mare", a întrebat VLADIMIR CEBOTARI, deputat PDM.

"Dvs. ştiţi că este 5%. În contextul Republicii Moldova, un sector de consum care nu poate fi consumat în afara ţării probabil este cazul să impozităm la cotă standard şi să ne gândim care ar fi sectoarele care duc la dezvoltarea ţării", a spus NATALIA GAVRILIŢA, ministrul Finanţelor.

Mâine, angajaţi şi antreprenori din domeniul HoReCa vor protesta în faţa Parlamentului faţă de dublarea taxei pe valoare adăugată. Ei spun că modificarea fiscală le va tăia din venituri şi îi va face nevoiţi să mărească preţurile. Pe lângă asta, antreprenorii sunt nemulţumiţi de faptul că Ministerul Finanţelor a anunţat scumpirile de taxe fără a anunţa consultări publice. Subiectul a fost discutat mai târziu cu cei din domeniu, tot la insistenţa Asociaţiei Restaurantelor.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu