Gratiile nu sunt o piedică! 73 de minori deţinuţi la Goian au învăţat meserie în închisoare

Embed:

Gratiile nu sunt o piedică pentru realizarea profesională. 73 de minori deţinuţi la Goian au învăţat meserie în închisoare, graţie unui proiect finanţat de Ambasadei Germaniei în Moldova.

Tânărul din imagini are 18 ani şi a ajuns în penitenciar acum zece luni. Băiatul îşi regretă greşelile şi spune că-şi doreşte o nouă viaţă.

"Am învăţat de frizer, primul curs, al doilea a fost bucătar, al treilea cizmarul şi al patrulea operator şi al cincelea învăț acum cofetar. În primul rând îmi plac, pentru că acesta este viitorul meu", a spus deţinutul. 

Şi alţi minori speră că vor avea o viaţă normală după ce voi ieşi la libertate.

"Complicat a fost de la început, nu ştiam nimic, dar apoi m-am deprins şi mi-a reuşit. O să îmi ajute în viaţă să îmi găsesc un loc de muncă şi chiar pentru familie va fi bine."

Proiectul "De noi depinde viitorul nostru", în valoare de o sută de mii de euro, a fost lansat în 2013. În cadrul acestuia au fost oferite 136 de certificate de calificare profesională.

"Obiectivul proiectului a fost doar instruirea şi pregătirea tinerilor, însă ajunşi la libertate dumnealor se adresează, noi am ajutat mai mulţi din ei să se angajeze dificultatea este că angajatorii nu sunt prea receptivi", a declarat coordonatorul proiectului, Ilie Zabica. 

"Profesorii veneau în penitenciar aveau locurile sale de muncă, aveau sectoarele de activităţi practice, au fost dotate tehnic şi renovate material mai multe încăperi ale penitenciarului, cum ar fi blocul alimentar", a declarat directorul interimar al DIP, Aureliu Suhan.

Responsabilii de la Ministerul Justiţiei susţin că deja mai mulţi foşti deţinuţi au reuşit să-şi găsească de muncă.

"Avem un exemplu de încadrare aici în Chişinău în cadrul unei instituţii ce prestează servicii în domeniul alimentaţiei publice, avem un alt exemplu la Cahul", a spus secretar general de stat al Ministerului Justiţiei, Anatolie Munteanu.

În penitenciarul numărul 10 din Goian stau 30 de minori.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu