Grant de două milioane de euro. 24 de localităţi din raioanele Criuleni şi Dubăsari vor fi conectate la apă şi canalizare

Embed:
24 de localităţi din raioanele Criuleni şi Dubăsari vor fi conectate la apă şi canalizare. Acest lucru va fi posibil datorită unui grant de două milioane de euro oferit de guvernul Germaniei. Un acord în acest sens a fost semnat între Ministerul Agriculturii, Biroul politici de reintegrare şi Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei.

Una dintre localităţile care va fi aprovizionată cu apă şi canalizare este şi satul Slobozia-Duşcă din raionul Criuleni.

"Când fierb apa, la fundul găleţii se lasă un fel de calcar. Se adună piatră la vizica biliară neapărat de la apă", a spus o localnică.

"Fântâna artiziană mi-am făcut eu singur pentru mine. Ar fi foarte bine să fie canalizare şi apă", a menţionat un gospodar.

În prezent, cu aceeaşi problemă se confruntă şi locuitorii din raionul Criuleni: "Este foarte dură. Vecina îmi aduce apă de la fântânile din satul Cruglic, altfel nu beau, am doar un rinichi, mi-e frică să beau".

"Oamenii nu au stat fără apă, dar în acelaşi timp nu şi-au dat seama că atunci când forăm stratul de piatră, permitem şi apelor fluviale să pătrundă şi mai adânc. Calitatea apei este inferioară, avem apă pietroasă, calcaroasă", a menţionat Veaceslav Burlac, preşedintele raionului Criuleni.

Printre localităţile se numără şi Molovata, Holercani, Ustia, dar şi nouă sate din stânga Nistrului.

"Proiectul este deja în lucru, echipa GIZ care este agenţia de implementare a acestui proiect deja este constituită, formată din echipa care pot să asigure implementarea", a declarat Cristina Lesnic, preşedintele raionului Criuleni.

"După lungi discuţii, am semnat în sfârşit acordul cu Guvernul Republicii Moldova şi acum suntem gata să implementăm proiectul", a conchis Frank Flasche, director al Biroului GIZ Chişinău.

Lucrările vor începe în vară şi vor dura aproximativ doi ani.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu