Grădiniţele trec la încălzirea cu paie

Embed:

Paie în loc de gaze, cărbune sau lemne. Este combustibilul folosit pentru încălzirea grădiniţei din Iermoclia, Ştefan Vodă. Acest resurs energetic este accesibil şi ieftin. Administraţia instituţiei de învăţământ spune că, datorită folosirii deşeurilor agricole, costurile pentru încălzire s-au micşorat de două ori.

De două săptămâni, cei peste 700 de copii de la grădiniţa din Ermoclia se încălzesc cu paie.

"Nu putem spune că atunci era mai cald şi acum mai frig. E aceeaşi temperatură. E foarte cald şi bine", a remarcat Svetlana Mardari, educatoare.

Administraţia grădiniţei spune că paiele sunt eficiente şi din punct de vedere economic. "Dacă pe zi la noi se cheltuiau în medie 1300 de lei, la paie avem până în prezent cheltuiţi 7 mii de lei", a precizat Svetlana Şergarovschi, directorul instituţiei.

Construcţia centralei termice a costat un milion şi jumătate de lei. Adiţional, au fost schimbate uşile şi geamurile. Toate acestea fac parte dintr-un proiect al Ministerului Economiei.

"700 de mii tone de paie avem anual, care se pierd pe câmp. Traduse în bani, aceasta ar însemna echivalentul a o pătrime din toate gazele naturale pe care le cumpărăm, sunt lucruri foarte reale, foarte tangibile", a declarat Valeriu Lazăr, ministrul Economiei.

Până în 2014, peste 130 de şcoli şi grădiniţe din ţară vor fi trecute la încălzire cu paie. Investiţiile necesare sunt de peste 14 milioane de euro. Banii au fost oferiţi de către Uniunea Europeană şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu