Grădiniţe renovate în Şoldăneşti. Peste 100 de copii merg în instituţii improvizate (FOTO)

Embed:

Aproape 100 de copii din satul Găuzeni, raionul Şoldăneşti, nu merg la grădiniţă pentru că de patru ani nu a existat o astfel de instituție. Doar 30 de copii, care au vârsta de şase ani, merg la o grădiniţă improvizată în incinta gimnaziului din localitate. Instituţia preşcolară din Găuzeni a fost demolată în anul 2013. De curând, acolo a fost ridicată o grădiniţă nouă. Banii pentru construcţie au fost alocaţi din fondul public.

"Am fost nevoiţi să acceptăm şi noi mulţumim şi direcţiei şi raionului că ne-au acceptat în şcoală şi ne-au dat o grupă aici ca noi să ne putem ocupa şi pregăti pe copii. Eu cred că în grădiniţa nouă vor fi condiţiile necesare, aşteptăm cu nerăbdare să se deschidă şi să avem de lucru" a spus Zinaida Braga, educatoare la grădiniţa din satul Găuzeni.

"Nu trebuie să facem gălăgie pentru că sunt elevi la şcoală. Şi să nu îi încurcăm să facă lecţii".

Micuţii vor putea merge la grădiniţa nouă, din această vară, după ce va fi dotată cu toate condiţiile necesare. Proiectul de construcție a costat șapte milioane de lei. Banii au fost oferiţi de primărie, consiliul raional Şoldăneşti şi de Guvernul României.

"Nu a existat nici apeduct, nici canalizare şi nici condiţiile strict necesare pentru copii, dar la momentul de faţă totul va fi, se lucrează în baza unui proiect al Fântinii Ardeziene. Proiectul deja e gata, a fost făcută expertizarea şi verificare. Şi chiar vinerea trecută a fost înaintat spre finanţare", a declarat Gheorghe Iancu , primarul satului Găuzeni.

În raionul Şoldăneşti mai sunt renovate din bani publici şi alte două instituţii. La Olişcani, primăria a alocat pentru reparaţia grădiniţei 500 de mii de lei. Din aceşti bani, acolo va fi construită o anexă în care va fi o sală de sport, una de festivităţi, dar şi o bibliotecă.

"Pentru o dezvoltare normală a copilului, ne-am hotărât că e foarte bine - venită această anexă. Avem o sală de festivităţi care nu este chiar atât de încăpătoare şi după cerinţele copiilor, şi de aceea iată am hotărât să anexăm alături această sală", a spus Raisa Sveclă, educatoare la grădiniţa din satul Olişcani.

Iar la grădiniţa "Andrieş", din oraşul Şoldăneşti, sunt efectuate lucrări de izolare termică a pereţilor, după ce, anterior, au fost schimbate geamurile. Lucrările au costat trei milioane de lei, alocaţi din fondul de eficienţă energetică.

"Noi deja iată acum, după ce s-a făcut anveloparea, simţim deja căldura şi economia de căldură în instituţie. Este foarte bine, chiar s-a văzut diferenţa şi în grupe, unde era mai rece, acume ste cald şi bine.Acum s-a văzut că cam în jumătate este economie"

În acest an, în raionul Şoldăneşti sunt implementate circa 20 de proiecte de infrastructură, printre care iluminarea stradală în mai multe localităţi, renovarea instituţiilor de învăţământ, dar şi reparaţia drumurilor. Toate acestea sunt finanţate din bugetele locale, cele raionale sau din fondul naţional.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu