Grădinițe cu biserici în curte. Primăria a cerut să nu mai fie ridicate capele noi în curtea instituțiilor de învățământ

Embed:

Capelele sau centrele moral-spirituale deschise pe teritoriul şcolilor şi grădiniţelor din Capitală activează fără autorizaţie de construcţie din partea municipalităţii. Subiectul a fost discutat la şedinţa de astăzi a Primăriei, după ce pe reţelele de socializare au apărut informaţii că la grădiniţa 150 din Chişinău funcţionează un centru neautorizat de educaţie moral-spirituală, unde, uneori, au loc şi botezuri.Acest lucru este confirmat chiar de directoarea grădiniţei, care spune că paraclisul funcţionează la solicitarea părinţilor.

"A avut loc vara acesta un botez, pe când grădinița nu funcționa. Eu m-am apropiat de părinte și l-am întrebat dacă ar putea să facă lucrul acesta pentru doi copiii nevoiași și el a zis că da, doar că să stabilim când, ca el să poată împrumuta crestelnița", a declarat Valentina Gâscă, directoarea Grădiniţiei nr. 150 din Chişinău.

"Autorizații în sensul direct nu au avut. Fie că s-a construit nu ceea ce a fost autorizat, fie că pe parcurs s-a modificat destinaţia", a declarat Nistor Grozavu, viceprimar al Capitalei.

"Legea prevede că pe teritoriul şcolii urmează a fi construite doar instituţii cu scop educaţional şi nicidecum altfel", a zis Valeriu Bogdan, şeful Direcţiei Juridice a Primăriei.

În timp ce Mitropolia Moldovei susţine că paraclisele activează în baza unui parteneriat cu instituţiile de învăţământ, Direcţia Educaţie a Primăriei afirmă contrariul.

"La etapa care suntem, am constat că nu există nici regulamente, nici acorduri de parteneriat, de aceea, aceste centre activează de cum consideră de cuviinţă. Noi am identificat destul de multe instituţii de învăţământ", a declarat Rodica Guțu, şefă la Direcţia Educaţie.

Edilul interimar a cerut să fie oprită ridicarea oricărui paraclis pe teritoriul instituţiilor de învăţământ până la elaborarea unui regulament.

"Să solicităm noi accesul de a educa copiii şi a le da educații conform codului educaţiei. Să nu ne trezim mâine-poimâine pe teritoriul fiecărei instituţii sau şcoli cu instituţii, eu le zic "bisericeşti", a declarat Ruslan Codreanu, primarul interimar al Capitalei.

Mitropolia Moldovei susţine că paraclisele activează în baza unui parteneriat cu instituţiile de învăţământ.

”Sperăm în continuare ca să dezvoltăm această colaborare cu Direcția Educație, Tineret și Sport, pentru a le legifera într-un fel sau a nu crea confuzii după cum s-au creat la moment”, a declarat Vadim Cheibaș, secretarul Mitropoliei Moldovei.

Reprezentanţii liceelor unde existe capele susţin că acestea contribuie într-un mod pozitiv la educaţia copiilor.

”Elevii sunt mai respectuoși, bunele maniere stau în capul mesei și asta este foarte important și consider că această disciplină contribuie la multe aspecte de educație a tinerii generații”, a zis Ana Gheorghiță, directoarea L.T ”Principesa Natalia Dadiani”.

”Ne străduim să vorbim despre familie, integritate, chiar despre nași, despre fini, pentru că copilul fiind mic întreabă ce înseamnă fin, naș și noi le explicăm din punct de vedere social și religios”, a spus Serghei Mohnovschi, preot.

”Educația în stil ortodox ne face să fim mai buni, ne face să fim mai spirituali, ne face să fim mai creștini.”

”Sunt foarte bucuroasă că pe teritoriul instituției există un paraclis și consider că este un lucru benefic, ceea ce îi ajută foarte mult pe copiii să își revadă faptele săvârșite de ei.”

Capelele care deja au fost deschise vor funcţiona în regim normal, iar după ce va apărea regulamentul, activitatea lor va fi revizuită.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu