Gospodinele din Făleşti nu renunţă la metodele tradiţionale de scoatere a puilor

Embed:

Dacă toamna sunt număraţi bobocii, apoi primăvara - ouăle de sub cloşcă. Cel puţin asta spun gospodinele din satul Pietrosu, raionul Făleşti, care nu cumpără puii de la fermele avicole din ţară, ci îi scot de sub cloşcă. Nimic mai simplu, spun ele, dacă procedura este respectată cu stricteţe. 

"Când este bănuţul are o roticică neagră aici. Ian să văd acest ou are bănuţ, că este de la altă găină, iată acesta nu are bănuţ", drămăluieşte Nadejda Belenciuc. 

Femeia verifică minuţios fiecare ou pe care îl pune sub cloşcă. Procedura nu începe fără formula magică: "Iată aşa le pun şi apoi spun "cu poala vă pun, cu poala să iau şi puii când vor ieşi".

Gospodina spune că puii de cloşcă sunt mai rezistenţi şi cresc mai repede: "Îs mai sănătoşi, cloşca îi înveleşte, îi încălzeşte. Dar în incubatoarele acestea ei răcesc şi pier mai repede."

Iar pentru a avea mai multe cloşti, femeile din sat recurg şi  la anumite trucuri: "Pasarea dacă o hrăneşti bine şi este grasă nu cade cloşcă pentru că are multă grăsime. Din popor aşa se spune că dacă umpli borş şi le dai la găini tărâţe, apoi ele neaparat cad cloşti."

În timp ce femeile păstrează tradiţia, bărbaţii recurg la tehnologii.

"Pe Internet am mai citit şi am luat de la un prieten un frigider vechi. Căldura se duce în sus cu ajutorul ventilatorului şi este şi un vas cu apă pentru umiditate. Acest aparat reglează temperatura şi arată umiditatea", spune Ghenadie Creţu.

Perioada de incubaţie a ouălor de găină este de trei săptămâni, iar cele de gâscă şi de raţă trebuie clocite nu mai puţin de patru săptămâni.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu