Gospodinele au învăţat să prepare deserturi sănătoase, la un târg eco din Capitală

Ciocolată cu sirop de arțar, biluțe proteice din seminţe de chia şi cocktailuri din fructe şi pătrunjel. Mai nou, acestea sunt deliciile persoanelor care suferă de diabet, dar şi a celor care au decis să excludă zahărul din alimentaţia lor zilnică.

Astăzi, la un tîrg eco din Capitală, a avut loc un adevărat teatru gastronomic, unde gospodinele au învăţat să prepare deserturi nu doar gustoase, dar şi sănătoase. Dorina Turculeț-Chihai a învăţat să prepare ciocolată artizanală, fără zahăr, din necesitate. Asta după ce a aflat că suferă de o boală autoimună, iar unul dintre fii săi are o reacţie alergică severă la toate dulciurile din comerţ. În scurt timp, hobby-ul său a devenit o afacere profitabilă. Iar astăzi, Dorina le-a împărtăşit secretul desertului sănătos şi altor gospodine.

"Folosesc două ingrediente de bază: untul de cacao şi pudra de roșcove. De ce unt de cacao, pentru că este un ingredient care hrăneşte organismul şi în primul rând ne ajută la prevenirea ridurilor. Pudra de roșcove, de ce nu cacao, dar pudră de roșcove, pentru că cacao scoate calciu din organism. Şi al treile ingredient, care-l folosesc doar la solicitarea clientului, eu acasă nu-l mai folosesc, este îndulcitorul", a spus a spus cofetarul, Dorina Chihai.

De când a renunţat la zahăr, starea ei de sănătate s-a îmbunătăţit considerabil. Ciocolata artizanală i-a înlocuit medicamentele, iar biluțele proteinice au devenit o sursă de energie pentru întreaga familie.

"Eram dependentă de medicamente şi analgezice, am deja şase luni de când nu folosesc analgezice şi eu pot să merg, pot să mă mişc fără durere. În secolul în care trăim noi, având atâtea boli, gen diabet, afecţiuni de inimă, probabil ar trebui să renunţăm la el. Să-l înlocuim cu stevie, să-l înlocuim cu miere", a spus cofetarul, Dorina Chihai.

Biluțele proteice care le-a gătit astăzi Dorina sunt un amestec de ceai matcha, seminţe de chia, ulei de cocos, nuci şi alte ingrediente naturale. Fără coacere şi fără prăjire, biluțele sunt bune de mâncat după ce li se predă forma. Gospodinele au fost numai ochi şi urechi la reţetă şi o bună parte au decis şi ele să renunţe la zahăr.

"Eu deja am renunţat la zahăr, pentru că calitatea zahărului de astăzi nu mai este acela care a fost cu mulţi ani în urmă şi într-adevăr el devine foarte dăunător pentru sănătatea noastră. Ar fi foarte bine să reducem consumul de zahăr în alimentaţia noastră."

"L-am înlocuit cu fructele uscate şi eu chiar le prepar, le usuc, acum cât este sezonul şi în fiecare zi la noi pe masă sunt fructele uscate."

Când desertul a fost gata, copii au fost cei care l-au degustat primii. Aceştia au fost uimiţi că desertul fără zahăr este dulce.

"Mama îmi face pastilă cu scorţişoară şi cu caise. Mie îmi place mai mult decât ciocolata."

Totuşi deserturile fără zahăr nu sunt deloc ieftine, o ciocolată artizanală, fără zahăr costă cel puţin 170 de lei.

loading...

Lasă un comentariu