Gospodarii sunt nevoiţi să culeagă strugurii mai devreme, din cauza caniculei

Embed:

Din cauza caniculei din acest an, gospodarii din satul Clococenii Vechi, raionul Glodeni, au început să culeagă strugurii cu două săptămâni mai devreme. Proprietarii de viţă de vie spun că în acest an vinul va fi mai bun, deoarece strugurii sunt mai dulci.

Oamenii spun că în acest an strugurii sunt mai puţini.

"Am început-o a culege cu jumătate de lună înainte. De la părinţi am învăţat să o strângem la Ziua Crucii. E puţină şi o mămâncă păsările dar este dulce", a declarat locuiroarea satului Clococenii Vechi, Glodeni, Maria Diaciuc.

Cu o zi înainte de a da strugurii la teasc, Ion Diaciuc a scos butoiul din beci.

"Îl spăl bine, îl opăresc şi îi pun frunze de nuc. Îl moi bine, iau o perie de sârmă şi îl rod. Îl clătesc după care îl înfund înnapoi şi îl dau în beci", a explicat locuitorul satului Clacocenii Vechi, Glodeni, Ion Diaciuc.

Gospodarii spun că în acest an vinul va fi mai puţin decât anul trecut, dar de o calitate mai bună.

"Acesta se numeşte vin negru vârtos. Se fierbe cu zahăr, cu piper negru şi când răceşti bei fierbinte şi îţi trece îndată totul. Sucul este cu mult mai dulce decât în ceilalţi ani", a adăugat locuitorul satului Clacocenii Vechi, Glodeni, Vasile Diaciuc.

Totodată, mai mulţi locuitori ai Capitalei spun că, în acest an, nu vor face vin, pentru că strugurii s-au scumpit.

"Aş cumpăra, dar e tare scumpă anul acesta, comparativ cu anul trecut. Dacă nu vor ajunge bani, sigur că nu o să cumpăr", a spus un bărbat.

"Anul acesta am cumpărat vreo 400 de kilograme. Mai puţin faţă de anul trecut. Preţul este mare", a explicat un alt bărbat.

Şi vânzătorii susţin că au mai puţini cumpărători decât în anii precedenţi.  "De preţ sunt şocaţi. Anul acesta este mai puţină poamă şi preţul s-a ridicat puţin şi ei nu sunt pregătiţi pentru aşa preţuri", a menţionat Iurie Bivol, locuitor al satului Costeşti.

În pieţele din Capitală, un kilogram de struguri de soiuri tehnice se vinde, în medie, cu şase lei, sau cu trei lei mai mult decât anul trecut. Potrivit Ministerului Agriculturii, în 2011 s-au recoltat 550 de mii de tone de struguri.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu