Gorbunţov: Renato Usatîi lucrează mână în mână cu killerul Vitalie Proca şi în prezent

Embed:

A revenit în Republica Moldova peste şase ani şi a făcut declaraţii în faţa procurorilor. Este vorba despre bancherul rus, Gherman Gorbunţov, care a fost ţinta unui asasinat pus la cale de gruparea criminală condusă de interlopul moldovean Ion Druţă, alias "Vania Pisateli".

CITEŞTE ŞI: INTERVIU EXCLUSIV. Gherman Gorbunţov: Am dovezi că Renato Usatîi a comandat omorul meu

Într-un interviu acordat pentru PUBLIKA.MD, Gorbunţov a declarat, în exclusivitate, că deţine probe care demonstrează că cel care l-a comandat este liderul formaţiunii "Partidul Nostru", primarul din Bălţi, Renato Usatîi.

"- Eu am decis că ajunge să fug, să mă ascund. Voi veni şi voi termina cu această istorie. Nu azi, atunci mâine sau în cel mai apropriat timp. Indiferent cu ce o să se termine. Vom vedea ce se va întâmpla.

- Continuaţi să-l bănuiţi pe Renato Usatîi de comandarea asasinatului asupra dumneavoastră?

- Eu nu consider că părerea mea este o bănuială. Eu nu sunt o instanţă de judecată, desigur, eu nu pot să-l condamn, dar, pentru mine, eu sunt convins că este vorba despre comanda lui", a spus Gorbunţov.

De asemenea, Gorbunţov afirmă că Usatîi lucrează mână în mână cu killerul Vitalie Proca şi în prezent. Potrivit bancherului, probă în acest sens sunt şi banii pe care i-a primit familia lui Proca. Tranzacţii dubioase, anunţate, de altfel, şi de către procurori.

"- Domnul Proca şi-a făcut doar treaba, o dată, de două ori. Faptul că Proca i-a luat apărarea lui Usatîi vorbeşte despre două lucruri. Primul - că ei doi sunt destul de apropiaţi şi ţin legătura până în prezent. Al doilea - familia lui Proca a primit bani", a spus bancherul rus, Gherman Gorbunţov. 

Recent, procurorii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au declarat că organizatorul grupului criminal care urma să-l lichideze pe Gorbunţov este interlopul Ion Druţă. Acesta şi-a recunoscut vina şi a spus, la rândul său, că cel care i l-a comandat pe bancher este Renato Usatîi.

CITEŞTE ŞI: Ion Druţă: Penalul fugar Renato Usatîi l-a plătit pe Proca să spună minciuni (VIDEO)

Ipoteză este însă respinsă de primarul din Bălţi.

În cadrul interviului pentru PUBLIKA.MD, victima atentatului eşuat, Gorbunţov, a specificat că nu Vlad Plahotniuc este cel care a trimis killerul să-l împuşte, aşa cum încearcă Usatîi să-şi şteargă urmele.

"Eu, de exemplu, am decis aşa. L-am sunat pe un prieten şi i-am spus că mâine voi veni în Moldova, i-am spus: încearcă să-mi organizezi o întâlnire cu domnul Plahotniuc. S-a terminat cu aceea că am băut ceai, de asta cred că versiunea ta, precum că Plahotniuc este ucigaş a eşuat cu succes. Mai exact, a eşuat total", a declarat Gorbunţov.

Potrivit lui Vitalie Busuioc, şeful adjunct al Procuraturii pentru Cauze Speciale, Gorbunţov a revenit în Republica Moldova la solicitarea procurorilor.

"Ieri, data de 29 noiembrie 2017, la PCCOCS a venit cetăţeanul Gherman Gorbunţov care a fost audiat în calitate de parte vătămată pe cauza penală referitoare la organizarea tentativei de omor asupra sa. Venirea lui a fost precedată de o citaţie, pe care am efectuat-o noi", a declarat şeful adjunct al PCCOCS, Vitalie Busuioc.

Gorbunţov, în calitate de victimă în dosarele penale deschise, atât în Londra, cât şi la Chişinău, declară că audierea lui Proca este, practic, imposibilă. Aşa cum, doar partea rusă are dreptul să decidă dacă îi lasă pe anchetatori în puşcăria din România. Condiţie impusă de Moscova atunci când l-au extrădat pe killer în Bucureşti.

"Atât timp cât Proca se află în România, ancheta din Anglia, potrivit deciziei instanţei din Rusia, nu are acces la el. Poliţia londoneză nu-mi oferă informaţii şi cred că este corect", a spus Gorbunţov.

În acelaşi interviu, Gorbunţov a avut şi un mesaj către cel despre care afirmă că l-a vrut mort. Victima l-a invitat pe cel care a comandat omorul să revină în Moldova pentru o confruntare tete-a-tete.

"Renato, eu am o propunere către tine. Renato, vino şi tu? Hai, vino! De ce tot te temi? Vom merge ambii la procuratură, eu o să te aştept, fără probleme. Cât se poate? În special că tu eşti politician, oamenii te aşteaptă", a declarat Gherman Gorbunţov.

Bancherul rus, Gherman Gorbunţov, a fost la un pas de moarte după ce în 2012 a fost ţinta unui asasinat. La 5 ani de atunci, killerul Vitalie Proca şi-a recunoscut singur vina, în timp ce procurorii moldoveni au stabilit că organizatorul este în Republica Moldova.

Ion Druţă, alias "Vania Pisateli", a declarat autorităţilor că cel care i-a cerut să organizeze grupul criminal ce urma să-l lichideze pe bancher este Renato Usatîi.

CITEŞTE ŞI: Renato Usatîi, criminal cu acte în regulă? Procurorii prezintă noi dovezi că a comandat asasinarea lui Gorbunţov și că a încercat să-i dea lui Proca 600 de mii de euro ca să spună că Plahotniuc ar fi comanditarul

Acum o lună, procurorii pentru cauze speciale au anunţat că în baza noilor evoluţii din cadrul dosarului penal au fost expediate autorităţilor Marii Britanii comisii rogatorii, ancheta urmând a fi desfăşurată în colaborare cu instituţiile de drept londoneze.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu