Google, din nou la cuţite cu autorităţile europene. Gigantul Internetului, somat să-şi schimbe politica de confidenţialitate

Autorităţile europene au cerut companiei Google să-şi rescrie politica de confindenţialitate. Gigantul internetului riscă sancţiuni grave în cazul în care nu se va conforma, informează Adevărul.ro.
 
Ameninţările au fost făcute de către organele de reglementare din Marea Britanie, Germania şi Italia şi vin la 15 luni după ce compania şi-a schimbat unilateral politica de confidenţialitate, pentru a-şi unifica colecţia de date.
 
Mişcarea celor trei state europene vine după ce, luna trecută, instituţiile din Franţa şi Spania au depus plângeri împotriva companiei din cauza faptului că nu gestionează cum trebuie cantitatea enormă de informaţii personale, colectate zilnic de la utilizatorii serviciilor. Google a mai avut probleme în Europa din cauza faptului că maşinile Street View au colectat informaţii de la reţelele Wi-Fi pe lângă care a trecut, precum numele utilizatorilor, parolele şi paginile de web accesate.
 
Atât autorităţile europene, cât şi cele americane au cerut clarificări din partea companiei în ceea ce priveşte dispozitivul Google Glass şi problemele legate de intimitate şi confidenţialitatea datelor care vin odată cu el. Mai mult, gigantul a fost implicat şi în scandalul PRISM – programul de spionaj iniţiat de NSA, prin care se adună date despre cetăţeni străini presupuşi terorişti.
 
Acum, autorităţile britanice susţin că noua politică de confidenţialitate, introdusă în martie 2012, ridică "întrebări serioase" privind conformitatea cu Legea pentru Protecţia Datelor Personale din Marea Britanie. Google trebuie să-şi revizuiască politica până pe 20 septembrie. Profesorul Johannes Caspar, şef al insituţiei germane care se ocupă cu protecţia datelor, a anunţat că va chema Google la o audiere, deoarece noua politică "încalcă angajamentul companiei la transparenţă totală în ceea ce priveşte folosirea şi manevrarea informaţiilor". Franţa şi Spania au transmis scrisori similare în iunie.

"Politica noastră de confidenţialitate respectă legile europene şi ne permite să creăm servicii mai simple şi mai eficiente. Ne-am consultat permanent cu autorităţile implicate în acest proces şi vom face asta în continuare", au menţionat oficialii Google, într-o declaraţie. Purtătorul de cuvânt al companiei nu a explicat, totuşi, cum ar putea noua politică de confidenţialitate să respecte legile europene şi, în acelaşi timp, să fie ţinta atacurilor a cinci organe de reglementare din cinci ţări din Europa.
 
Nick Pickles, directorul grupării Big Brother Watch susţine că "aceasta este cea mai recentă confirmare a faptului că utilizatorii sunt ţinuţi în întuneric când vine vorba despre datele pe care Google le colectează şi despre modul în care le foloseşte". Pickles consideră că este nevoie de o amendă foarte mare pentru a convinge compania să ia măsuri serioase.
 
Reprezentaţii Google au anunţat, în ianuarie 2012, că politicile de confidenţialitate ale YouTube, Google Maps, Google Shoping, Gmail şi Google Search vor fi rescrise, pentru a fi unificate. În pofida avertizărilor din partea autorităţilor franceze, schimbările au fost implementate în martie 2012. Reprezentantul organelor de reglementare britanice a declarat că "noua politică de confidenţialitate nu oferă suficiente informaţii pentru a le permite utilizatorilor britanici să înţeleagă cum informaţiile lor fi folosite de către diversele servicii. Iar Google va trebui să-şi modifice politica de confidenţialitate astfel încât să conţină mai multe informaţii pentru fiecare serviciu în parte".
 
În cazul în care compania nu se va supune, se va considera că a sfidat curtea. În cazuri extreme s-ar putea ajunge la o amendă de 500.000 de lire.
 
Avocatul General al Curţii Europene, de partea Google: "Nu poţi cere unui operator de internet să şteargă date"

Legislaţia UE care vizează protecţia datelor personale nu le poate oferi cetăţenilor "dreptul de a fi uitaţi", consideră Avocatul General al Curţii Europene de Justiţie de la Luxembourg.
 
Google ştia că maşinile sale fură datele personale
 
Scandalul în care Google este acuzat că ar fi colectat date personale cu ajutorul maşinii care filma străzile pentru proiectul Street View a luat o turnură nouă, odată cu publicarea raportului final al Comisiei Federale pentru Comunicaţii din SUA.
 
Decizie unică în Germania: Google permite ziarelor să nu apară în Google News, pentru a nu risca să plătească drepturi de autor
 
Google News a decis să respecte regulile drepturilor de autor din Germania şi să ofere ziarelor şi publicaţiilor de informaţii dreptul de a opta dacă vor ca articolele de pe site-urile respective să fie afişate în cadrul serviciului. Acest lucru vine după o dispută mai lungă în Germania, în care publisherii au cerut drepturi de autor Google News pentru folosirea conţinutului
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu