Godea: Se pune la cale monopolizarea pieţei asigurărilor

Înţelegere de cartel şi atac raider asupra pieţei asigurărilor din Moldova. Cel puţin aşa declară deputatul neafiliat Mihai Godea, care susţine că dacă planurile celor care stau în spatele marilor companii cu drept de a emite Cartea Verde în Moldova nu vor fi scoase la iveală, piaţa asigurărilor va avea de suferit, iar în rezultat, vor fi afectaţi şi cei circa 10.000 de angajaţi care activează în domeniu.

Şase companii de pe piaţa din Moldova au dreptul de a emite Cartea Verde. Potrivit lui Godea, acestea au reziliat unilateral contractul cu brokerii, ceea ce va duce la eliminarea ultimilor de pe piaţa asigurărilor.

„La 10 septembrie, toate cele şase companii care au dreptul de a emite Cartea Verde au decis rezilierea unilaterală a contractelor cu brokerii. Este vorba despre o  înţelegere de cartel. Se pune la cale limitarea drastică a activităţii brokerilor, eliminarea lor de pe piaţa din R. Moldova şi monopolizarea pieţei. Este o încălcare flagrantă a legislaţiei naţionale şi a prevederilor europene. Suntem în faţa unui şantaj şi instituţiile abilitate urmau să se autosesizeze”, a declarat Mihai Godea.

Mai mult, susţine parlamentarul, o parte din cele şase companii mari au fost împotriva deciziei privind retragerea dreptului de a emite Cartea Verde de la brokeri şi micile companii, dar „prin presiune politică şi economică au fost nevoite să se conformeze”.

Godea nu a vrut să spună, însă, cine ar sta în spatele înţelegerilor de cartel: „Păpuşarii între timp s-au înmulţit. Acesta e un atac raider asupra pieţei financiare. Vedeţi cine stă în spatele companiilor care au dreptul să emită Cartea Verde. Iniţiativa aparţine la două din cele şase companii. Vedeţi ce s-a întâmplat cu ele în ultimul timp şi în proprietatea cui au trecut”.

Deputatul  a făcut şi un apel către Comisia parlamentară economie, buget şi finanţe, Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei şi Comisia Naţională a Pieţei Financiare, ca să examineze situaţia creată.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu